Denne ene ting i soveværelset kan ødelægge din nattesøvn

Emil Ryttergaard

381 uger siden

|

30/03/2017
Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du ikke er opmærksom på en vigtig detalje i soveværelset, sover du dårligt og præsterer dårligere på jobbet, viser ny dansk forskning.

Dagens topnyheder

Når du ligger der under dynen efter en lang arbejdsdag, så er der særligt én ting, der gør forskellen mellem en direkte tur med midnatsekspressen til drømmeland eller en søvnløs stirren op i luften. 

Det har hverken noget med kærestens snorken, vækkeurets tikken, fuldmånen eller de mange tanker, der kører rundt i hovedet.

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, har nemlig fundet en vigtig sammenhæng mellem søvn og indeklimaet i soveværelset, skriver universitetet i en pressemeddelelse

Testene tog udgangspunkt i universitetets egne studerende hvor forsøgspersonerne bar en elektronisk måler om håndledet, der blev brugt til at fastslå, hvornår de sov. 

Derudover skulle forsøgspersonerne udfylde en række spørgeskemaer og logiske tests om morgenen, umiddelbart efter de var vågnet.

Resultaterne fra forsøgene var klare: Når der blev luftet godt ud i soveværelset eller sovet med åbent vindue, sov testpersonerne bedre, og det kunne aflæses direkte i de spørgeskemaer og tests, forsøgspersonerne udfyldte dagen efter.

- Vi bruger cirka en tredjedel af vores liv på at sove. Derfor er det relevant for os som indeklimaforskere at undersøge, hvordan indeklimaet i dit soveværelse kan påvirke din søvnkvalitet og dermed indirekte din koncentrationsevne næste dag, forklarer Pawel Wargocki, der er lektor på DTU Byg, der står bag forsøget. 

Resultatet har fået stor opmærksomhed i udlandet, og den danske forskning hædres nu i det internationale tidsskrift Indoor Air, hvor forskningen er indstillet til en pris for bedste   videnskabelige artikel. 

Det er ikke det eneste, du kan gøre for at sove bedre om natten. Denne teknik kan nemlig hjælpe dig til en hurtig tur i drømmeland.