Efter nye skræmmende tal: Derfor skal du ikke spise hvidt brød

Skrevet af Emil Martesen

30/11/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De nye skræmmende tal lægger ikke skjul på, hvorfor du bør lade det hvide brug ligge på hylden.

Dagens topnyheder

En nylig undersøgelse har sendt chokbølger gennem sundhedsverdenen, idet den løfter sløret for, hvor usundt hvidt brød er.

Forskningen, ledet af Zhejiang University School of Medicine i Kina, har undersøgt kostens indflydelse og resultaterne er tankevækkende.

Undersøgelsen, som involverede over 118.000 deltagere, viste, at forbrug af hvidt brød, sammen med alkohol, signifikant øger risikoen for tyktarmskræft. Dette står i kontrast til andre kostelementer som fibre, calcium og magnesium, der tilsyneladende nedsætter risikoen.

Det skriver news.com.au.

"Vi identificerede 1.466 tilfælde af CRC blandt 118.210 britiske deltagere", rapporterer studiet.

Og disse resultater understreger sætter to streger under vigtigheden af kostvalg i forebyggelsen af tyktarmskræft.

Misagh Karimi, M.D., en medicinsk onkolog og specialist i colorektal cancer, som ikke var involveret i studiet, bemærker, at disse resultater understreger den kritiske betydning af at vedtage en sund livsstil og kostvaner".

Interessant nok fandt forskerne, at risikoen for CRC, tyktarmskræft, blev påvirket af en kombination af genetiske træk samt kost- og livsstilsvaner. Dette antyder, at forebyggelse af tyktarmskræft ikke kun handler om genetik, men også om bevidste valg i hverdagen.

Resultaterne af denne undersøgelse er en påmindelse om, at vores daglige kostvalg kan have langsigtede konsekvenser for vores sundhed. Det er en opfordring til at genoverveje, hvad vi lægger på vores tallerkener, især når det kommer til sådanne dagligdags fødevarer som brød.