Har du denne vane? Så stiger risikoen for kendt lidelse markant

Foto: Shutterstock

Ifølge et nyt amerikansk studie stiger risikoen for impotens markant, hvis man har for vane at ryge e-cigaretter.

Et hold forskere fra Grossman School of Medicine og Johns Hopkins University i New York har stået bag en undersøgelse omkring sammenhæng mellem brug af e-cigaretter og impotens hos mænd, det skriver Unilad.

Studiet er udgivet i American Journal of Preventative Medicine, og kommer i kølvandet på at England annoncerede, at de vil hjælpe rygere med et rygestop ved at ordinere e-cigaretter i stedet.

Læs også

Studiet samlede i første omgang data fra over 13.000 amerikanske mænd, hvilket senere blev reduceret til 11.200 mænd, da de med tidligere diagnosticering af kardiovaskulær sygdom blev valgt fra. 

I den endelige gruppe viste undersøgelsen, at mændene havde 2,4 gange højere risiko end normalt for impotens,  hvis de regelmæssigt røg e-cigaretter. 

Deltagerne i forsøget var et udvalg af 14% e-cigaret-rygere, 21% cigaret-rygere, 50% tidligere rygere og 15% ikke-rygere. Impotens blev registreret ved 10% af alle deltagere i undersøgelsen. 

Forskerne bag forsøget mener, at nikotinen i e-cigaretter gør, så blodkarerne i mandens penis ikke kan udvide sig ordentligt, da store nikotinmængder reducerer blodtilstrømningen. Derudover mener forskerne også, at kemikalier i nikotinvæsken potentielt mindsker testetoronniveauet i kroppen. 

Sammenhængen mellem e-cigaretter og øget risiko for impotens undersøges stadig, men det er blevet bekræftet, og har længe været kendt, at nikotin er en faktor i forbindelse med øget risiko for impotens. 

Samtidig kan forskerne konkludere, at rygning af e-cigaretter er skadeligt på flere måder. Undersøgelsen beretter dog ikke noget om, hvorvidt det er e-cigaretter eller almindelige cigaretter, som øger risikoen for impotens mest. 

Læs også

Skød og dræbte giraf: Derfor vil jeg aldrig fortryde det