Her er dyrlægens 10 råd til hundeejere inden jul og nytår

Foto: Shutterstock

Coronapandemien og diverse nedlukninger har gjort at endnu flere end normalt har erhvervet sig et nyt kæledyr i løbet af året. Med kæledyr følger et stort ansvar og især op til jul er der meget, man skal holde øje med.

Under coronapandemien har mange mennesker valgt at spæde nedlukningens kedelige dagligdag op med et nyt familiemedlem i form af et kæledyr.

Et kæledyr som er et populært valg er hunden, og en norsk dyrlæge har derfor offentliggjort sine bedste råd til nye hundeejere i forbindelse med jul og nytår.

Læs også

Ekspert advarer: Hold dig væk fra fitnesscentre

"Forberedelserne til juletiden og nytårsaften er særligt relevante i år, hvor der er kommet mange hvalpe og nye hundeejere til under pandemien," udtaler dyrlæge ved Evidensia Tromsø Dyrecenter, Marit Vader, ifølge Sosialnytt.

Hun påpeger at der er mange ting, som man skal være opmærksomme på omkring jul og nytår, især hvis man ikke har fejret højtiden som hundeejer før.

"Det er med hvalpe og unghunde, som det er med unge mennesker - de er uregerlige og vil gerne overskride grænser. Det kan være en udfordring for uerfarne ejere, som ikke er vant til alt det, som hunden kan finde på," udtaler hun blandt andet. 

Udover Vaders 10 konkrete råd til juletiden, så opfordrer hun også til, at man forbereder sin hund på fyrværkeriet nytårsaften. Mange hunde er nemlig ekstremt bange for de høje brag og store lysglimt. Her anbefaler hun, at man begynder at tilvænne hunden høje lyde i god tid, og lærer den, at det ikke er farligt:

"Nytårsaften er et tilbagevendende problem, da hundene er bange for støjen og det kraftige lys, der følger af fyrværkeri. Her kan der være klogt for hundeejere at vænne hunden til lydene. Ideelt set skal man begynde med det senest en måned før nytårsaften," forklarer dyrlægen.

Foto: Shutterstock

Mens nytårsaften handler mest om tilvænning, så handler juletiden nærmere om at være på forkant med potentielt farlige situationer for hunden, såsom at undgå at hunden indtager chokolade, da det er giftigt for hunde. Vaders 10 råd til en sikker jul for hunden kan læses her:

1. Chokoloade - Chokolade er der masser af i juletiden, men hunde kan ikke tåle theobromin, som findes i kakao og dermed også chokolade. Hvis hunden indtager chokolade er symptomerne opkastning, diarré, hjertebanken og kramper. Rådet er derfor at opbevare chokolade utilgængeligt for hunden. 

2. Juleplanter - Flere almindelige juleplanter, såsom julestjerner og mistelten, er giftige for hunde, hvis de indtager dem. Symptomerne er de samme som ved chokolade, men også synkeproblemer og hævelse. Rådet er derfor at opbevare juleplanter utilgængeligt for hunden.

3. Julebagværk - Hvis en hund spiser rå bagværk med gær, kan den blive alkoholforgiftet og det kan være nødvendigt med operation. Vader anbefaler derfor, at man holder opsyn med sit julebagværk, når det hæver. 

4. Nødder - Nødder er en fast del af mange juledesserter, men de har det med at sætte sig fast i tarmen på hunde og kan forårsage livstruende situationer. Derudover er macadamianødder giftige for hunde og det kan give problemer med hundens nervesystem. Rådet er derfor at opbevare nødder og mad med nødder utilgængeligt for hunden.

5. Løg - Løg bruges i meget julemadlavning, og alle løg er giftige for hunde og kan i værste fald kræve en blodtransfusion. Det er derfor vigtigt, at man opbevarer løg utilgængeligt for hunden.

6. Glitter og gavebånd - Især unge hunde vil rigtig gerne lege med glitter og gavebånd og -papir, men indtagelse af dette kan forårsage skade på tarmene og/eller forstoppelse. Ifølge Vader er det derfor vigtigt at holde disse ting væk fra hunden.

7. Rosiner - Rosiner er en traditionel julesnack og en fast del af gløgg, men nogle hunde kan ikke tåle dem og altså heller ikke vindruer. Det er ikke til at forudsige, om ens hund kan tåle rosiner og vindruer, men hvis den ikke kan, kan indtagelse resultere i nyresvigt og mavesmerter. Det er derfor vigtigt at holde det uden for hundens rækkevidde.

8. Julemad - Mange synes, at hunden også skal forkæles med god mad i juletiden. Den fede julemad er dog ikke god for hunden, og det kan resultere i akut betændelse i bugspytkirtlen. Samtidig kan knoglerester forårsage store skader på hundens tarme. Vader foreslår derfor kogt kylling som alternativ, hvis man vil forkæle hunden med god mad i juletiden.

9. Levende lys - Levende lys er en fast del af julen i det danske hjem, men det er vigtigt at holde øje med, at en klodset hund ikke vælter levende lys og skader sig selv eller boligen.

10. Strømkabler - Levende lys er ofte ikke nok til at sprede julestemningen, og det er derfor ikke utænkeligt at der ligger kabler rundt omkring i huset til diverse julelys og -dekorationer. Det er dog vigtigt at holde øje med, at hunden ikke gnaver i kablerne og får stød. 

Læs også

Måtte bortadoptere sin søn i 1982 - 35 år senere får hun en utænkelig besked på Facebook

 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip