Hvem beskytter dig ved køb af andelsbolig? Det her lille trick kan spare dig mange penge

For at være på den sikre side er det altid en god ide, at du får en boligrådgiver til at læse papirerne igennem, inden du skriver under på et køb af andelsboligen.

Det er en stor beslutning at købe en bolig, lige meget hvilken form for bolig du gerne vil købe. Når du køber en andelsbolig, bliver det kompliceret af, at du kun ejer en andel af boligforeningen og for eksempel ikke ejer den grund, som boligen er bygget på. Det har betydning for, hvilken form for lån du kan få, og hvordan prisen på din bolig kommer til at være.

Når du køber en andelsbolig, skal du være meget opmærksom på, hvordan økonomien i foreningen er. Langt mere end når du køber en ejerlejlighed. Hvis økonomien i andelsboligforeningen er dårlig, kan det komme til at få store konsekvenser for din egen økonomi.

Det kan være besværligt at skulle læse en masse papirer igennem, særligt hvis du ikke ved så meget om økonomi og jura. Selv hvis du gør, kan det være rart at få en ekspert til at kigge papirerne igennem ved køb af andelsbolig, så du ved, at det er en god handel, du er ved at gøre. Det smarteste er derfor, at du får en boligrådgiver til at hjælpe dig.

Det kan en boligrådgiver hjælpe dig med

Når du køber bolig, er ejendomsmægleren altid sælgerens repræsentant. Det handler for vedkommende om at få solgt boligen til den højest mulig pris og dermed få nogle glade kunder. Det hele kan ses ved, at det jo er sælger, der betaler salæret til ejendomsmægleren.

Men som køber har du brug for en, der kan komme med sin uforbeholdne mening og hjælpe dig med at varetage dine interesser. Det er det, en boligrådgiver hjælper dig med. Når du har fundet en bolig, som du gerne vil have, kontakter du boligrådgiveren, der gennemgår papirerne. Han eller hun vil så kunne fortælle, om du er ved at købe katten i sækken, eller om det er et godt køb.

Mange vælger at købe en andelsbolig på grund af de lavere priser i forhold til ejerboliger. Når du køber en andelsbolig, skal du dog være opmærksom på det, der hedder teknisk pris og handlet pris. Selvom du har købt boligen billigt, kan du nemlig godt ende med at hæfte for flere penge, hvis andelsboligforeningen for eksempel går konkurs.

Lad være med at spare på boligrådgiveren

De fleste boligrådgivere har faste salærer. Du kan derfor nemt finde frem til den billigste i dit område. Typisk skal de have 3000-5000 kroner for at hjælpe dig. Det kan lyde af mange penge, men når du er ved at købe en andelsbolig til flere hundredetusinde kroner, er det ikke der, du skal spare. Der er det bedre, at du bruger lidt flere penge – og så er sikker på, at du har gjort en god handel.

For i de fleste tilfælde er det heldigvis en god handel, du er ved at gøre, når du køber en andelsbolig. Det kan give dig en bolig, der er langt billigere end en ejerbolig, hvis du bare ser dig for. 

 

Dagens Gossip