Jorden risikerer at blive ubeboelig indenfor 200 år - menneskelige prutter har en del af skylden

Skrevet af Emil Martesen

21 uger siden

|

21/12/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Menneskelige prutter har en del af skylden.

Dagens topnyheder

En nylig undersøgelse ledet af Dr. Nicholas Cowan fra UK Centre for Ecology and Hydrology har løfter sløret for intet mindre end en overraskende konklusion: menneskelige udslip af metan og lattergas, især fra ældre mennesker, kan bidrage betydeligt til global opvarmning.

Undersøgelsen, som analyserede 328 åndedrætsprøver, fandt, at en tredjedel indeholdt metan, med en højere forekomst hos personer over 30 år sammenlignet med yngre individer.

Denne forskning peger på en usædvanlig, men betydningsfuld kilde til drivhusgasser: menneskelige udslip gennem naturlige kropsfunktioner som bøvser og prutter. Selvom de, der ikke udåndede metan, sandsynligvis stadig frigav gassen gennem andre midler, understreger studiet vigtigheden af at forstå alle kilder til drivhusgasser, selv dem der kan synes ubetydelige eller humoristiske.

Det skriver Daily Star.

Samtidig advarer en anden undersøgelse, ledet af Guillaume Chaverot fra University of Geneva, om, at en dramatisk stigning i den globale overfladetemperatur kan føre til, at vores oceaner fordamper.

Guillaume Chaverot forklarer, at der er en kritisk tærskel for mængden af vanddamp, hvorefter planeten ikke længere kan køle ned. Dette kunne udløse en uigenkaldelig drivhuseffekt, der ville gøre Jorden lige så ubeboelig som Venus.

Disse undersøgelser fremhæver en ofte overset, men afgørende aspekt af klimaforandringerne: den kumulative effekt af tilsyneladende små bidrag til drivhusgasser. Mens fokus ofte ligger på industrielle og landbrugsmæssige kilder, påpeger disse studier, at menneskelige bidrag, selv på det mest personlige niveau, også spiller en rolle i den større klimakrise.