Tørre øjne er den moderne tidsalders svar på en samfundsepidemi, vi ikke kan vinde over

Teknologien har bragt os meget godt i samfundet. Det har gjort tingene både nemmere, mere effektive og langt mere nyttige for os i hverdagen. Men fordele kommer sjældent alene.

Sponsoreret indhold

For når det kommer til tørre øjne og teknologi, er der en tydelig sammenhæng, og i dag er det blevet til en epidemi, vi ikke kan vinde over. 

Lange dage foran skærmen, telefontid og bedste sendetid på DR1 betyder, at vores øjne har svært ved at følge med. Derfor fortæller vi dig mere om, hvad du rent faktisk kan gøre for at komme dine tørre øjne til livs. 

Effektiv behandling med operation

Vi kommer ikke uden om, at det er vanskeligt at komme tørre øjne til livs. De typiske symptomer ved tørre øjne, er røde og irriterede øjne, svie, ubehag eller en grusfornemmelse i dine øjne. Samtidig vil det typisk blive forværret i løbet af natten eller ved brug af enten mobil eller computer. 

Årsagen er sikker, for med en moderne livsstil, der rummer computerarbejde og tørt indeklima, er det gået hen og blevet en folkesygdom. En undersøgelse fra Rigshospitalet har derfor også vist, at mere end 11% af danskere mellem 30 og 60 år er plaget af tørre øjne. 

For at komme det bedst muligt til livs er det i dag muligt at få foretaget en rensning eller en lysbehandling af dine øjne. De nyere behandlingsformer kan være med til at reducere ubehag og mindske de daglige gener i forbindelse med tørre øjne. 

Den moderne livsstil har konsekvenser

Selvom kontaktlinser og et tørt indeklima kan være årsag til tørre øjne, kommer vi ikke uden om, at brug af computer og andre former for teknologi er den største synder. Det gælder både brugen af computerskærme, brug af aircondition og telefonkiggeri hver eneste dag. Det betyder også, at antallet af danskere med tørre øjne er steget markant gennem årene. 

Mange danskere anvender øjendråber i hverdagen for at udbedre problemet, men det er sjældent tilstrækkeligt. Øjendråber består af aktive stoffer, der smører øjnene med en beskyttende hinde. Dermed er formålet ikke at behandle, men i stedet at efterligne tårefilmen. 

Oplever du, at øjendråber ikke hjælper, er der en god grund til det. Tørre øjne er typisk grundet en kronisk inflammation, som er opstået i øjenlågsranden. Her er det bakteriefloraen, der er kommet på overarbejde og dermed har påvirket øjenlågets kirtler og porer. Det betyder i stedet for, at en behandling for tørre øjne kan være den eneste løsning. 

Hvad virker for mig?

Der er ingen garanti for, at en behandling mod tørre øjne vil afhjælpe problemet hos alle. Dog foretages der en grundig forundersøgelse, der er væsentlig for behandlingens videre forløb. Typisk vil en behandling opleves som effektiv og nænsom, og det gælder både for en rensning og en lysbehandling. 

Førstnævnte tager udgangspunkt i at rense øjenlågskanter, der svarer til en tandrensning hos tandlægen. På den måde kan der blive åbnet op for kirtler og tilstoppede porer igen. En lysbehandling stimulerer i stedet de små kirtler med en særlig form for lys. På den måde kan du langt nemmere komme den moderne folkesygdom til livs og få fokus og skarphed tilbage.

 

Dagens Gossip