Vågner du tit om natten? Det kan være et tegn på en række sundhedsproblemer

Skrevet af Henrik R

10/11/2021
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En god nats søvn er vigtig for helbredet. Hvis man vågner ofte, kan det være tegn på, at noget er helt galt.

Dagens topnyheder

Det er naturligt at vågne flere gange om natten uden at huske det, når vækkeuret ringer. Men vågner man af dyb søvn, kan det være et alvorligt advarselstegn.

Vi er udviklet til at vågne en gang imellem, fordi vi i naturen var et let bytte, når vi sov. Vågner man helt, er det dog ikke noget, der bør ignoreres. Det mener lægen Neil Stanley fra søvninstituttet British Sleep Society, skriver The Mirror

Her er årsagerne til, at man vågner fra dyb søvn, og hvad det kan betyde for helbredet.

Derfor vågner du tit om natten

1. Kramper i benene
Vågner man med kramper i benene, kan det både være et tegn på, at man træner for meget eller at man spiser for meget fedt.

Går man virkelig til den i fitnesscentret, kan det reducere mængden af calcium og magnesium i kroppen. Disse mineraler sikrer, at musklerne kan udvide sig og trække sig sammen. En anden grund til kramper kan være, at blodårerne bliver skadet af fedt i kosten eller for høje niveauer af sukker hos diabetikere.

Men faktisk kan også medicin mod for højt kolesterolniveau øge risikoen for kramper i benene.

2. Du hoster
Hvis det er hoste, som får dig ud af drømmeland, kan det være et tegn på natlig refluxsyndrom.

Det opstår, når lukkemekanismen i mavesækken ikke formår at holde mavesyren nede i maven. Det får syren til at løbe op i spiserøret og irritere halsen.

Reflux er mest udbredt hos overvægtige. Især hvis man har overskydende fedt på maven.

Symptomerne kan lindres ved at undgå fede fødevarer, fordi de tager længere tid at fordøje. Det kan også hjælpe at hæve hovedet med en pude og lade tyngdekraften arbejde til ens fordel.

3. Du vågner konfus – måske på grund af mareridt
Når noget vækker os fra dyb søvn, og vi ikke kan huske, hvor vi er, skyldes det, at en del af hjernen stadig sover.

Det betyder, at selvom du er vågen, kan du ikke nødvendigvis rejse dig eller tale ordentligt. Fænomenet skyldes oftest søvnapnø. Søvnapnø er en lidelse, hvor man holder op med at trække vejret om natten, mens man sover. Det får én til at vågne fra dyb søvn.

Lider man af søvnapnø, kan man søge lægehjælp. Det kan også hjælpe at undgå alkohol, holde op med at ryge og tabe sig.

4. Du sveder
Det kan naturligvis betyde, at det er sommer, og at det er varmt. Men det kan også være et tegn på udsving i hormonbalancen – eller at du har drukket.

Selvom det kan føles, som om alkohol hjælper søvnen på vej, er det faktisk modsat. Sprut saboterer søvnen. Det får også blodkarrene i huden til at udvide sig, hvilket får os til at føles varmere.

Natlige svedeture kan også være en bivirkning af antidepressiver, og hos kvinder kan sved være et resultat af lave østrogenniveauer, som kommer lige før menstruation eller under overgangsalderen.

Sveder mænd om natten, kan det være et tegn på lave testosteronniveauer.

5. Du render på toilettet hele tiden
Hvis du pendulerer mellem wc’et og sengen om natten, kan det være et tegn på en ustabil blærer eller problemer med prostata – hvis du er mand.

Der er ikke meget at gøre ved, at prostataen forstørres med årene, men visse typer medicin kan få musklerne omkring den til at slappe af og gøre den en smule mindre. Det er vigtigt at snakke med lægen, fordi en forstørret prostata kan være tegn på kræft.

Nyrerne producerer desuden helt naturligt mere urin, jo ældre vi bliver. Det giver – så at sige – et pres fra begge sider.