Forside Mad og drikke Du gør det nok for lidt: Så mange gange bør...

Du gør det nok for lidt: Så mange gange bør du vaske dine ris

Ris, rice, skylle ris
Shutterstock

Eksperterne har en klar anbefaling.

Lige nu læser andre

For mange er hvide ris en fast bestanddel af hverdagsmaden, uanset om det er til risretter, wok eller som tilbehør til aftensmaden.

Men selvom ris ser rene ud, kan de gemme på uønskede stoffer – og derfor bør man ikke springe skylningen over.

Det skriver mediet Acanto Revista.

Ifølge flere sundhedsmyndigheder, herunder Sundhedsministeriet og EsSalud i Peru, kan hvide ris indeholde både rester af pesticider og det giftige tungmetal uorganisk arsen.

Læs også

Ris optager særligt meget arsen, fordi de dyrkes i oversvømmede marker, hvor metallet findes i både jord og vand.

Derfor er det vigtigt at tage sine forholdsregler – især hvis man spiser ris ofte.

Så mange gange bør du skylle hvide ris

Eksperter anbefaler, at man skyller hvide ris mellem 4 og 6 gange, eller indtil skyllevandet er næsten klart.

Det fjerner både støv, overfladestivelse og en del pesticid- og arsenrester.

En endnu mere effektiv metode er at lægge risen i blød i minimum 30 minutter og derefter kassere vandet.

Vil man gå skridtet videre, kan man koge risen i rigeligt vand (seks dele vand til én del ris) og hælde det overskydende fra – en metode, der ifølge forskning kan reducere mængden af arsen med op til 60 procent.

Langvarig eksponering for uorganisk arsen er forbundet med øget risiko for kræft, hjerte-kar-sygdomme og skader på nyrer, lever og nervesystem.

Pesticidrester i ris kan i værste fald påvirke hormonsystemet og være skadelige for gravide og børn.

Læs også

Ads by MGDK