Der er blandede holdninger til, om æg skal opbevares i køleskabet eller på køkkenbordet.
Lige nu læser andre
Når vi i Danmark lægger æggekartonen i køleskabet, er det for mange en selvfølge.
Men i store dele af verden står æg frit fremme i supermarkedet ved stuetemperatur, og forbrugerne tager dem med hjem og stiller dem på køkkenbordet.
Det er derfor oplagt at sætte spørgsmålstegn ved, hvad der egentlig er den bedste måde at opbevare æg på.
Ifølge fødevareforskere handler det ikke kun om kultur og vaner, men i høj grad om fødevaresikkerhed.
Æg er nemlig letfordærvelige, og hvordan de opbevares, har stor betydning for, hvor længe de holder sig friske.
Læs også
Det skriver Videnskab.dk.
Her er det rette valg
Professor Marina Elisabeth Aspholm fra Norges miljø- og biovidenskabelige universitet understreger, at køleskabet er det sikre valg.
Kulden bremser bakterievækst og reducerer de små forandringer, der sker i ægget over tid, fordi skallen er porøs og slipper vand og gasser igennem.
At opbevare æg på køl kan faktisk forlænge deres holdbarhed med flere uger ud over den angivne “bedst før”-dato.
Samtidig mindsker køletemperaturen risikoen, hvis der mod forventning skulle være bakterier til stede.
Læs også
I Danmark og Norge er salmonella stort set udryddet i æg fra detailhandlen, hvilket betyder, at blødkogte æg eller rå æg i desserter generelt anses som sikre.
Men netop fordi kølingen er en fast del af systemet herhjemme, kan man spise æg med større ro i maven end i mange andre lande.
Risikoen er dog højere ved æg fra private hønsehold eller æg importeret fra lande uden for Norden.
Her kan hønsene komme i kontakt med vilde fugle og dermed bære bakterier. Aspholm anbefaler derfor at varmebehandle disse æg, før de spises.
I Danmark er æg i køleskabet derfor den bedste løsning, da det både giver længere holdbarhed og større sikkerhed.