Nedsættelse af bøde

Sådan opnår du nedsættelse af bøde - Carl Redhead/Ritzau Scanpix

Bøder er ikke bare ærgerlige – de er også dyre - og kan dermed gøre et alvorligt indhug i den private økonomi, men det kan lade sig gøre at opnå nedsættelse af bøde.

De fleste bilejere har på et eller andet tidspunkt i deres tid som bilbrugere eller ejere prøvet at finde en seddel under vinduesviskeren eller at få den kedelige kuvert ind ad brevsprækken med en bekostelig hilsen fra det danske politi.

Og det er en rigtig irriterende oplevelse i sig selv, men hvis det kniber med finanserne, kan en bøde hurtigt gøre et betragteligt indhug i de månedlige udgifter.

Men heldigvis er det faktisk sådan, at det i nogle tilfælde kan lade sig gøre at opnå en nedsættelse af den nyerhvervede bøde, så inden du fortvivler helt, så se lige om du, om du er en af dem, der kan få lov til at slippe lidt billigere.

Nedsættelse af bøde

Du får selvfølgelig ikke bare nedsat din bøde sådan helt uden videre. Der er selvfølgelig et krav, som du skal kunne opfylde for at kunne gøre brug af en nedsættelse af bøde.

Ikke overraskende handler kravet om indkomst, for det er klart, at der er forskel på, om du tjener godt til dagen og vejen eller om du hører til dem, der har en lav indkomst.

Men selvom du måske ikke hører til gruppen, der kan få en nedsættelse af bøden, så fortvivl ikke, hvis der er lavvande på kistebunden. Der er nemlig andre muligheder, der kan lette presset lidt, og som du måske kan få gavn af i stedet. 

De muligheder som du har for at få en aftale omkring din bøde er:

  • Nedsættelse af bøde, hvis du har en lav indkomst
  • Afdragsordning henover et halvt år 
  • Udsættelse af betaling i op til 6 måneder

Når du får bøden i din e-Boks, uanset om du ser den eller ej, har du nemlig normalt højst 30 dage fra den dato, der står på bøden til at få den betalt og få den ud af verden. Og det er uanset, hvilket beløb den så ellers lyder på.

Men har du en indkomst, der ligger under 13.975 kr. om måneden før skat vel at mærke (tal fra 2018), kan du være heldig at få nedsat din bøde.

Tjener du mere end det, må du benytte de andre muligheder i systemet.

Sådan får du nedsættelse af bøde

Som regel kan du få din bøde nedsat til det halve, hvis du altså har en lav indkomst, men en nedsættelse af bøde vil andre komme under 500 kr. Altså vil du altid stå med en regning på mindst 500 kr.

Og for at få bøden nedsat, kræver det, at du søger om det.

For det er en mulighed og ikke en ret, så du skal altså selv gøre en del af arbejdet og henvende dig til politiet, for at kunne benytte dig af den.

Og henvendelse skal ske, inden for de 30 dage, som du har til at betale bøden i.

Politiet søger så på dine oplysninger via Skat, og hvis din samlede årsindkomst ikke overstiger 167.700 kr. pr. år før skat, får du din bøde nedsat.

Det beløb svarer nemlig til, ar din indkomst i 2018 er under 13.975 kr. pr. måned før skat.

Du får bøden i din e-Boks, og den betales senest 30 dage fra den dato, der står på bøden.

Politiet tager udgangspunkt i din indkomst på det tidspunkt, hvor overtrædelsen er sket.

Det er dog ikke alle typer af overtrædelser, der kan bruge den metode.

En bøde der er givet i forbindelse med spirituskørsel eller for at køre i frakendelsestiden beregnes ud fra din indkomst og ikke på samme måde som for eksempel en færdselsbøde.

Og er sagen blevet afgjort i retten, kan du også glemme alt om at få nedsat din bøde.

Afdrag og udsættelse

Du kan vælge at søge om at få lov til at afdrage din bøde. 

En afdragsordning rækker dog aldrig over seks måneder, så gælden skal altså være afregnet inden da, ellers ryger bøden, eller den resterende del af den videre til Gældsstyrelsen, som så står for at inddrive den.

Du har også mulighed for at få betalingstidspunktet udsat, således at du kan vente med at betale din bøde – dog aldrig længere end et halvt år.

Du kan finde de blanketter, som du skal bruge til at søge om nedsættelse, afdrag eller udsættelse på Politiets hjemmeside.

 

Dagens Gossip