1. januar venter kæmpe ekstraregning til disse danskere: Så meget dyrere bliver det

27/10/2023 14:17

Emil Martesen

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fra den 1.januar venter en kæmpe ekstraregning til disse danskere.

Mest læste i dag

Den 1. januar 2024 vil over 90 mia. kr. værd af variabelt forrentede boliglån blive underlagt nye rentesatser, når de gennemgår de såkaldte rentetilpasningsauktioner i november.

Det skriver B.T.

Ifølge Haris Coric, seniorøkonom hos Realkredit Danmark, er det især boligejere med F3 og F5-lån, der bør være forberedte på væsentlige omkostningsstigninger. Disse lån tyder på, hvor ofte renten tilpasses, med F3-lån, der revideres hvert tredje år og F5-lån, der tilpasses hvert femte år.

Det forventer, at F3 og F5-renten vil lande i omegnen af 3,55 til 3,85 pct., mens F1-renten kun vil stige lidt og ramme omkring 3,85 til 4,15 pct.

Denne stigning i renten medfører uundgåeligt en stigning i de månedlige ydelser for F3 og F5-låntagerne. For et lån på 1 mio. kr. kan boligejere forvente en stigning på omkring 800 kr. efter skat.

For dem med afdragsfrie lån vil ydelserne stige markant mere, med en stigning på 2.200 kr. og 1.900 kr. for henholdsvis F3- og F5-lån.

"Ydelsesstigningen vil naturligvis være lidt mindre for F1-låntagere, men for alle låntagere vil der være mindre råderum i husholdningsbudgettet, når de nye rentesatser træder i kraft den 1. januar," bemærker Coric.

Det store spørgsmål, der hænger over boligejernes hoveder, er, om de høje rentesatser kan true deres økonomiske stabilitet, især hvis renterne forbliver høje over en længere periode.

Ifølge Coric er risikoen for økonomisk nedtur indtil videre begrænset, når man ser på Realkredit Danmarks udlånsportefølje.

"Porteføljen viser et billede af særdeles robuste boligejere, der er godt polstrede til modvind med generelt lave belåningsgrader og en stor likvid buffer. Især F3- og F5-låntagere, der skal refinansiere deres lån i 2024 og står over for en stor rentestigning, viser sig at være bedre forberedt end porteføljen som helhed," forklarer seniorøkonomen.

Dette tegner et mere positivt billede for boligejernes økonomiske stabilitet, når de betydelige rentestigninger træder i kraft på de kommende auktioner over FlexLån.

Men den historisk høje rente fortsætter med at sætte pres på boligejerne, og tidshorisonten for, hvornår renten vil falde igen, forbliver usikker.

"Vi forventer, at centralbankerne snart afslutter deres renteforhøjelser, og der kan være udsigt til rentenedsættelser omkring sommeren 2024. Vores egne prognoser indikerer også en lille nedgang i realkreditrenterne i det kommende år, men som altid er det værd at udvise ydmyghed i forhold til at forudsige den fremtidige renteudvikling," bemærker Coric.

Han understreger, at der fortsat er mange usikkerheder vedrørende den økonomiske aktivitet og underliggende inflationspres. Boligejerne står således over for en uvis fremtid, når det kommer til deres økonomiske byrde.