1. maj udløste uro i flere af Asiens storbyer

Sydkoreanske arbejdere udkæmpede gadekampe mod politi i kampuniformer ved et 1. maj møde i Seoul, hvor de advarede om en "total generalstrejke", hvis regeringen gennemtvinger planlagte reformer på arbejdsmarkedet.

Tusindvis af politifolk rejste barrikader i gaderne for at forhindre de omkring 10.000 arbejdere i at marchere mod præsident Park Geun-Hyes kontor. Det kom til en tre timer lang stillingskrig mellem politi og demonstranter uden for præsidentkontoret.

Under de spredte voldelige sammenstød brugte politiet vandkanoner, hvor der blev anvendt vand tilsat kemikalier, som generer huden.

Parks konservative administration forsøger at gennemføre en reformplan, som ifølge regeringen skal skabe større fleksibilitet på arbejdsmarkedet. Det skal gøres lettere at ansætte og afskedige ansatte.

- Vi vil knuse enhver regerings forsøg på at undertrykke arbejdernes rettigheder med en total generalstrejke, siger lederen af Sydkoreas LO, Kim Dong-Man, som fredag talte til en menneskemængde foran parlamentet.

Sydkoreanske fagforeningsledere siger, at over 100.000 arbejdere deltog i to store demonstrationer, mens myndighederne anslår, at i alt 38.000 var på gaden.

Andre steder i Asien var der spredte protestaktioner.

Snesevis af aktivister i Taiwan kastede røgbomber nær præsidentkontoret under en demonstration, mens mange tjenestefolk demonstrerede i Hongkong for bedre rettigheder.

I den filippinske hovedstad, Manila, var mange hundreder også på gaden for at demonstrere for bedre lønninger og flere job for at få dæmmet op for, at titusinder af filippinere søger arbejde i udlandet, hvor de ofte udnyttes og mishandles.

I Hongkong var de samme temaer i fokus, og der blev henvist til en indonesisk hushjælp, Erwiana Sulistyaningsih, som blev slået og sultet af sin arbejdsgiver.

/ritzau/AFP

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip