10 gode råd til nytåret og din firbenede ven

Skrevet af Elo Christoffersen

28/12/2012

Mest læste i dag

Fik du ikke lydtrænet din hund før nytårets brag af en fest?

Her er 10 råd, der kan være med til at bringe jer gennem aftenen, uden at den ene af jer havner i chok. Det sker nemlig hvert år, at landets dyrlæger må tilse hunde, hvis tryghed har lidt et alvorligt knæk, oplyser Sonja Karaoglan, Agria Dyreforsikring. De uvante sanseindtryk får desuden et større antal hunde til at stikke af i panik – hvilket giver ekstra risiko for påkørsler i december og januar. Derfor:

1.    Lad aldrig hunden være alene hjemme nytårsaften.

2.    Gå en ekstra lang, udmattende tur tidligere på dagen, så hunden er naturligt træt, når det går lys med knald og brag.

3.    Træk gardinerne og persienner for, så der ikke er udsyn til lysglimt.

4.    Skab et lydtapet ved at skrue op for radio/TV. Stabil høj lyd ’neutraliserer’ de pludselige brag.

5.    Sørg for ’godt’ selskab, alternativt et stort saftigt kødben.  Når det går løs, skal du vise, at du er upåvirket og tryg.

6.    Når du er ude med din hund, bør den altid være i snor. En panikramt hund kan blindt spurte ud i natten – og trafikken, og kan have svært ved at finde hjem igen.

7.    Husk at spirituspåvirket adfærd kan virke mystisk på hunden – og skærpe følelsen af utryghed.

8.    Hvis hunden er utryg og gemmer sig, skal du ikke forsøge at trække den frem fra dens gemmested. Lad den bevare sin trygge base.

9.    Er hunden særligt nervøst anlagt, kan du give beroligende medicin efter aftale med dyrlægen. Giv aldrig hunde medicin ordineret til mennesker.

10.  Og husk - lækkerier dæmper angst hos både dyr og mennesker. Server duftende kødboller og leverpostej, mens det brager løs.

Når I vågner nytårsdag er der forhåbentlig kun de mest fortjente tømmermænd tilbage på ’regningen’. Men faren er endnu ikke overstået for vores firbenede venner. Raketaffald på græsset ser spændende ud, men kan give alvorlig mavepine og opkast, og selv raketpindene er ikke hundelegetøj, da de splintres let.

Fortove er imidlertid ikke en meget bedre legeplads dagen derpå. Raketter sendes ofte af sted fra flasker, der smadrer mod asfalten. Glasskår og hundepoter er og bliver en dårlig kombination.