10. klasse motiverer eleverne til mere skolegang

10. klasse har sin berettigelse i det danske uddannelsessystem. Den modner og motiverer eleverne til mere skolegang både socialt og fagligt.

Dermed ser 10. klasse ud til helt at leve op til intentionen om at være et tilbud til de elever i 9. klasse, som har brug for et løft til at blive uddannelsesparate, fastslås det i en landsdækkende evalueringsrapport: ”10. klasse – på vej mod ungdomsuddannelse”.

Og resultaterne svarer helt til erfaringerne i Vejen Kommune, fortæller Anna Kirstine Villadsen, som er leder af kommunens 10. klassecenter – V10,  der har til huse på ungdomscentret Basen i Vejen.

Hun henviser her til en undersøgelse af Vejen Kommunes 10. klasse elever, som viser, at næsten alle efter 10. klasse vælger at gå i gang med en ungdomsuddannelse.

Godt halvdelen (50,8 procent) søger ind på en af erhvervsuddannelserne, mens 47,5 procent vælger en gymnasial uddannelse.

- Vi kan virkelig mærke, at holdningen hos eleverne har ændret sig til, at nu skal jeg gøre en indsats for at uddanne mig. Der er kommet mere fokus på behovet for at blive dygtigere. Budskabet om mere uddannelse er trængt igennem både hos eleverne og deres forældre, siger Anna Kirstine Villadsen.

V10 har et årligt elevtal på omkring 110-140 og har det overordnede mål at fremme elevernes faglige og personlige udvikling, fællesskab samt afklaring om uddannelse.

- Vi har gode erfaringer med 10. klasse og har alle kategorier af elever – lige fra de, der skal styrkes fagligt, til de superdygtige og motiverede. Inden starten kommer alle elever til en forsamtale, hvor vi afstemmer vore forventninger til hinanden og i fællesskab laver en udviklingsplan for hver enkelt. Vi følger løbende op på planen og gør det i kontakt med forældrene, slutter Anna Kirstine Villadsen.

 

Dagens Gossip