10 uvurderlige ting man lærer af at være ældst i søskendeflokken

Livet startede så godt; du var en lille enhed sammen med mor og far. I var en familie. Du var et unikum. Den sødeste, den smukkeste, det dejligste barn. Du var nummer et i og til alt. For der var kun dig; førstearvingen.

Men så en dag; Arrhhhhhhh, endnu et barn. En rival. En søskende...

En… ven for livet, måske? I hvert fald har du gennem årene og siden ankomsten af nummer to (og måske tre, fire osv.) lært følgende, uvurderlige ting:

1) Du begyndte fra dag ét at få skylden for alt
Eller i hvert fald langt mere, end de(n) yngre gjorde. Mega unfair. Du kunne jo ikke gøre for, at du bider eller slår hårdere end dem, når du er ældst og størst. Tsk.

Dine søskende derimod? De kunne slippe afsted med mord, uden at nogen nogesinde skældte dem ud (her ville du til gengæld helt sikkert også få skylden på en eller anden mystisk vis).

2) En spion og sladrehank har fulgt dig størstedelen af dit liv
“Du er okay, det skal nok gå, undskyld jeg slog dig! Lad være med at sige det til mor, ikke?”

Man lærer sine taktikker, når alting altid bliver overvåget af en mindre sladrehank.

3) Du skulle gøre alting først
Din ledestjerne var dine forældre.. Som var unge på samme tid, som dinosaurerne levede.

Derfor stod du oftest over for at skulle afprøve alting som den første i familien i din tid. Du måtte kaste dig ud i ting og fejle – dine yngste søskende kunne selvfølgelig med ro i sindet kigge på dig og undgå at begå samme brølere som dig.

4) Dine søskende måtte meget mere end dig
Du havde tidspunkter, du skulle komme hjem på. Et telefonnummer, du skulle ringe til, hvis du kom senere hjem eller ændrede lokation, så dine forældre kunne følge dig, hvor end du gik.

Du var nærmest 60 år, før du fik lov til at tage på Roskilde Festival. 

Foto: Polfoto

Dine søskende? Not so much. De havde det meget nemmere, fordi du som den ældste blev brugt til at bane vejen; de måtte være ude længere, gøre flere ting tidligere osv. osv.

5) Psykologi har været et dagligt fag i din barndoms skole
Der findes to typer søskende; 1) dem, der rationerer slikket og 2) dem der æder det hele lynhurtigt og derefter plager søskende om at smage deres, rationerede slik.

Hvis du er den ældste, er du formodentligt den mest egennyttemaksimerende af jer og har dermed lært, at det betaler sig at æde alt slikket først og derefter blive belønnet ved med snilde at snyde din mindre søskende til at overlade deres restslik til dig. Stykke for stykke.

Læs også: 17 fantastiske ting ved at have en søster

6) Du har lært at være en bestemmerskid
Det handler ikke om snusfornuft, men derimod om at tage ansvar. Som den ældste i flokken har du hjulpet mor og far med at tørre næsen (måske også røven) på de mindste i flokken.

Du har lært at uddelegere opgaver og at lære fra dig, så de mindste fulgte trop. Hvis der er uorden på tingene i dag, får du derfor nervøse trækninger og en må-tage-ansvar-følelse overmander dig jævnligt.

7) Dine omgivelser forventer mærkværdige ting af dig
“Du er jo den ældste”. “Du er jo den klogeste”… Ikke nødvendigvis, men der er ligesom om, at fordi dit fødselsår lægger nogle år længere tilbage, så tror lillebror eller –søster (eller alle mulige andre), at de få års forspring gør dig til et orakel. Nogle gange er det meget fedt, men mest af alt er det bare underligt; slap lige af.

8) Du lærer at stjæle – og at blive stjålet fra

Hvor pokker er min yndlingstrøje? Og det sidste stykke af min chokoladebar? Vent… Ikke igen! Du har to muligheder som barn i et hjem med andre børn; gem dine dyrbareste ejendele eller få dem stjålet.

Nåh ja, og så har du yderligere to valg; stjæl din søsters trøje, eller køb en selv – du vælger naturligvis det første, men sørger så vidt muligt for, at det ikke bliver opdaget (fx ved at lægge den beskidte trøje pænt tilbage i skabet – også selvom den lugter lidt af sved). Du er vel den ældste og kloge af jer.

P.S. hun har nok gjort det samme ved dig.

9) Du overvejer nøje, hvor mange børn, du selv skal have
Magter jeg at opdrage to eller flere små terrorister, der skiftevis slås, bider, kradser, skriger og “lægger fælder” for mor og far?

På den anden side; vil jeg så undvære at give ét barn oplevelsen af at have en støtte for livet; en søskende, der gennemgår barndommen med sig, og som stiller op, når bror eller søster skal flytte, skal have hjælp til lektierne, bliver drillet i skolen, eller som er ens bedste ven, når mor og far er åndssvage?

Overvejelserne er svære, og du husker flere ting, længere tilbage i tiden som den ældste i søskendeflokken, men lur os, om du ikke ender med at få mindst to børn selv af de sidstnævnte årsager.

10) Du har lært at elske på en hel anden måde
Det siger sig selv, at du ikke skal eller kan elske din bror eller søster, som du måske elsker din mor og far eller en partner. Men det betyder netop bare, at du har lært at elske et andet menneske på en hel unik måde:

Ingen skal banke dem i skolegården. Selv din bedste ven skal ikke drille dem – det er kun dig, der må drille dem usandsynligt meget. Ingen skal gøre dem fortræd, for så kommer den store stygge, bestemmerskids-storesøster eller –bror op i dig, så de udefrakommende kan blive sat på plads.

Læs også: 12 fantastiske ting ved at have en lillesøster

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip