100 år gammelt mysterium i Death Valley er løst

Den berømte ørken i Californien med det uhyggelige navn, Death Valley, har i over 100 år lagt underlag til lidt af et mysterium.

I ørkenen ligger en bjergdal i 1130 meters højde med en sø ved navn Racetrack Playa, som er fuldstændig udtørret det meste af året og dækket af ler. På lerbunden ligger nogle store, tunge sten, der har mystiske slæbe-/skubbespor på flere hundrede meter efter sig. Det skriver TV2 Norge

Læs også: Studerende fanger noget på film, som videnskabsmænd ikke har set i årtier

Ingen har set stenene bevæge sig. Og selvom vindene kan være stærke, er det umiddelbart ikke nok til at flytte på 300 kilo tunge sten.

Så det store spørgsmål er, hvorfor flytter stenene sig? Det spørgsmål har geologen, Ralph Lorentz fra John Hopkins Universitetet i Baltimore, Maryland, fundet svaret på.

Læs også: 11 år gammelt mysterium løst: Dette sømonster åd tre meter lang haj

Det var et enkelt eksperiment, der gav ham vished om de bevægelige sten på den temperatursvingende søbund.

"Lorentz efterlod en lille sten i en skål, hældte lidt vand på og frøs det. Så tog han isklumpen med stenen ud og lagde den i en bradepande fyldt med sand i bunden og vand over", skriver TV2 Norge og uddyber:

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med 

"Is er lettere end vand, og isen omkring stenen gjorde, at det flød en smule op. Det var så langt nede i sandet, og der skulle bare et lille pust til at blæse isflagen med stenen frem".

På den måde havde Ralph Lorentz skabt en mini-udgave af Racetrack Playa i Death Valley.

Hele forklaringen på mysteriet og de nærmere omstændigheder kan læses her