100 anholdes - mens Putin-kritikere får fire års fængsel

Russisk politi har mandag anholdt mindst 100 aktivister foran en domstol, hvor der inden for dørene blev afsagt dom over en anden gruppe aktivister for en protestaktion mod præsident Vladimir Putin i 2012.

Syv af de tiltalte blev dømt op til fire års ophold i fangelejr, efter de blev kendt skyldige i massedemonstrationer og vold mod politiet, da Putin tiltrådte sin tredje periode som præsident.

De fleste af de dømte har siddet varetægtsfængslet siden episoden.

Amnesty International har fordømt sagen og kaldt det hele en "skueproces".

Domsafsigelsen var udskudt til mandag, dagen efter afslutningen på vinter-OL, og det har fået oppositionen til at beskylde domstolen for at udskyde sagen for at undgå verdens opmærksomhed.

Da dommen faldt mandag, var flere hundrede samlet foran domstolen til støtte for de tiltalte, inden sikkerhedsstyrker og politi opløste forsamlingen.

Aktivisterne bar blandt andet fangedragter, og en gik med Putin-maske. To medlemmer af punkgruppen Pussy Riot, som blev løsladt i december, var også til stede.

Den stort anlagte sag blev indledt efter massesammenstød 6. maj 2012, da titusinder marcherede gennem Moskva i protest mod, at Putin vendte tilbage i præsidentembedet.

Anklagerne i sagen har hævdet, at oppositionen forsøgte at vælte regeringen og destabilisere landet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip