100 millioner familier får mulighed for barn to i Kina

Det kommer 100 millioner familier til gavn, at Kina har besluttet sig for at lempe landets etbarnspolitik og fremover gøre det muligt at tillade alle par at få to børn.

Det skriver avisen China Daily.

Men det kommer til at tage tid, før de bebudede ændringer i familiepolitikken slår igennem, siger en sociolog.

- Par født i 1970'erne vil måske have deres andet barn, fordi de vil nå det, inden det er for sent, men dem, der er født i 1980'erne og 1990'erne, har ingen øjeblikkelig trang til at få barn nummer to, siger Lu Jiehua, sociolog ved Peking University, til China Daily.

Etbarnspolitikken blev indført for snart 40 år siden i et forsøg på at begrænse en eksplosiv befolkningstilvækst.

I 2013 lempede styret i Beijing dog loven, og efterfølgende kom antydninger af en snarlig ophævelse af etbarnspolitikken. Den kom torsdag i forbindelse med et møde i Kinas kommunistiske parti.

Ifølge Yuan Xin, demografiforsker ved Nankai University i Tianjin, vil den kommende ændring få størst betydning for familier på landet. De er typisk mere interesserede i at udvide familien end byboere, mener forskeren.

Efter 2013 har det været tilladt for par at få barn nummer to, hvis en af dem selv var enebarn. Men kun 1,5 millioner ud af de 11 millioner par, der har haft mulighed for at søge om at få en ekstra lille ny, har benyttet sig af tilbuddet ifølge China Daily.

Alligevel var kinesiske investorer hurtige til at sende aktier i legetøjsproducenter og andre børnerelaterede aktier i vejret, da nyheden om den nye lempelse kom frem, skriver Reuters.

Det står endnu ikke klart, hvornår etbarnspolitikken endelig erstattes af det, der kan betegnes som tobarnspolitikken.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip