14-årig norsk dreng kæmper mod Islamisk Stat i Irak

En 14-årig dreng fra Oslo kæmper mod den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) i Irak sammen med sin far.

Drengen er blevet trænet i krigsførelse og har deltaget i kamp flere gange, melder norsk TV2.

Kanalen viste søndag aften en video, hvor den 14-årige poserer i militærtøj, mens han holder et skydevåben.

I videoen siger drengen, at han kæmper sammen med sin far mod IS, og at han gør det for at praktisere jihad.

Drengens far bekræfter, at han selv er rejst til Irak for at deltage i kampen mod IS. Han bekræfter også, at sønnen kæmper side om side med ham.

- Jeg har norsk statsborgerskab. Jeg kom her, efter at jeg blev indkaldt af den højeste religiøse leder. For at deltage i jihad, siger manden, som ifølge norsk TV2 leder en af Iraks store shiamuslimske militser.

Han er ikke nervøs for, at sønnen skal komme til skade i kamp.

- Nej. Hele Irak står samlet. Vi tænker ikke på enkeltpersoner, lyder det fra faderen.

Sønnen svarer også nej til, om han frygter IS, der er berygtet for sine hårdhændede metoder.

Den 14-åriges halvbror på 39 år, som bor i Oslo, siger til avisen VG, at han ikke var klar over, at halvbroderen kæmpede mod IS i Irak.

- Jeg vidste, at han godt kunne lide at gå i militærtøj, men jeg vidste ikke, at han kæmpede. Det er ikke rigtigt, at en dreng på 14 år går i krig. Han er en børnesoldat, og jeg er vred på min far på grund af det. Jeg kan ikke forstå det, og jeg spørger mig selv, om videoen måske er falsk, siger han.

Ifølge den 39-årige blev den yngre halvbror i 2008 taget ud af skolen og rejste sammen med faderen til Syrien. På grund af borgerkrigen i landet måtte familien senere flygte over grænsen til Irak.

Statssekretær i Norges justitsministerium Jøran Kallmyr siger til TV2, at politiet vil blive koblet på sagen, hvis faderen og sønnen kommer tilbage til Norge.

- Jeg synes, det er helt forfærdeligt. Hvis det viser sig, at forældrene har taget barnet med til et krigsområde og ladet barnet være børnesoldat, er det grusomt.

- Dette bliver en sag for politiet at følge op på, hvis de kommer tilbage til Norge. Det er politiet og anklagemyndigheden, som må afgøre, om der er begået noget strafbart, siger Kallmyr.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip