14-årige sælger sex for gaver og opmærksomhed

Gråzoneprostitution er et stigende problem blandt helt unge piger og drenge i 13-14 års alderen. De bytter seksuelle ydelser for at få alt fra mad, tøj og dyre gaver til omsorg og anerkendelse. Fænomenet kaldes gråzoneprostitution.

- Vi ved, at et stort antal helt unge drenge og piger sælger seksuelle ydelser for penge, cigaretter eller bare for at få lov til at komme med til en fest. Vi ved, at internettet har gjort det lettere for sexkunder at komme i kontakt med sårbare unge, siger Flora Ghosh, centerchef for LivaRehab i en pressemeddelelse.

Læs også: Skole vil lære drenge at score damer

LivaRehab har eksisteret siden 2011 og hjælper årligt over 100 kvinder, mænd og transpersoner med prostitutionsskader videre i deres liv.
Selv om LivaRehab dagligt arbejder med de unge prostituerede, efterlyser de sammen med landets mange socialarbejdere mere viden og flere redskaber til at håndtere det stigende problem med gråzoneprostitution.

- Der er meget vi ikke ved. Vi ved ikke præcist hvordan regering tænker på at forebygge udsathed, eller hvordan man bedst griber problemet an. Det ved vi ikke, fordi der mangler politisk handling og nyere landsdækkende forskning”, siger Flora Ghosh og henviser til, at den sidste landsdækkende undersøgelse om ungdomsprostitution er fra Sundhedsstyrelsen og er snart ti år gammel.

Ungdomsprostitution kan ifølge LivaRehab kan have mange negative konsekvenser. Et liv i prostitution sætter sine spor - spor der har store omkostninger for den enkelte. Søvnløshed, depression, angst, mareridt, lavt selvværd, udbrændthed, misbrugsproblemer, social isolation, og manglende tillid til omverdenen er typiske psykiske følgevirkninger. Men også fysiske skader, samt skader efter vold kan være følgevirkninger af et liv som prostitueret.

Af de mennesker, der søger hjælp på LivaRehab, har omkring tre fjerdele været udsat for seksuelle krænkelser, inden de fyldte 15 år. Og i rigtigt manges tilfælde har det været under prostitutionslignende vilkår.

Læs også: Skolerne skal lære de unge at blive gravide

- Jo, gu var det da grænseoverskridende. Gu var det da bare overhovedet ikke i orden. Gu var det da misbrug i stor grad, siger en kvinde i en af LivaRehabs undersøgelser. Allerede i skoletiden blev hun kontaktet med tilbud om gaver, opmærksomhed og penge for seksuelle ydelser.

Politikere vil hjælpe - men mangler opbakning

I Folketinget er nogle af politikerne klar til at gøre en indsats for at komme gråzoneprostitution til livs.

- Vi er nødt til at tage den gråzone med unges prostitution alvorligt. Problemet er, at vi ikke ved, hvordan det skal håndteres. Derfor skal der laves en undersøgelse på området, så vi kan blive klogere, siger ligestillingsordfører Özlem Cekic (SF) til Dagens.dk.

Læs også: Flere danskere går i swingerklub - Unge kvinder knalder i flok

Hun mener, at gråzoneprostitution er moralsk forkasteligt og er meget interesseret i at imødekomme socialarbejdernes ønske om en handleplan, så der kan komme mere viden og opmærksomhed på problemstillingen.

- Jeg vil tage emnet op i ligestillingsudvalget og lave en høring. Det er ikke alene et spørgsmål om unge, der har det svært socialt. Det sker på tværs af alle sociale lag og er et stort skred i grænserne for hvornår man udsætter sig selv for prostitution, siger Özlem Cekic.

Men selv for folketingsmedlemmer kan det være op ad bakke få en sag igennem. Mai Mercado er socialordfører for Det Konservative Folkeparti og har tidligere forsøgt at råbe sine kollegaer på Christiansborg op med det stigende problem af gråzoneprostitution.

- I satspuljeforhandlingerne forslog jeg, at vi afsætte penge til at håndtere gråzoneprostitution. Men selv om satspuljeforhandlinger handler om at give støtte til nye projekter, var der ikke opbakning til det. Som politiker kan jeg kæmpe for nok så god en sag, men jeg kan ikke gennemføre det alene - jeg bliver nødt til at få opbakning, for at hjælpen kan blive en realitet, siger Mai Mercado til Dagens.dk.

LivaRehab inviterer derfor politikere og fagpersoner til en høringskonference den 4. februar 2015 i fællessalen på Christiansborg fra 9-15.30, hvor der blandt andet vil være deltagelse af udenlandske videnspersoner.

- Jeg vil fortsætte med at tage emnet op og håber, at mine kollegaer og ikke mindst socialministeren indser, at der skal gøres noget ved gråzoneprostitution, siger Mai Mercado.

Læs også: ‘I 2050 vil sex kun være for sjov og børn blive lavet i reagensglas’

 

Dagens Gossip