14.000 tog afsked med Muhammad Ali i muslimsk ceremoni

Skrevet af admin

10/06/2016

Dagens topnyheder

Tusindvis valfartede torsdag til Muhammad Alis hjemby Louisville i staten Kentucky for at hylde og sige farvel til den legendariske bokser med taler og bøn.

Bokseren, der selv var muslim, blev mindet ved en muslimsk ceremoni i Freedom Hall Arena. Netop her slog han Willi Besmanoff i 1961 i sin sidste boksekamp i hjembyen.

Det anslås, at 14.000 kvinder og mænd tog del i mindehøjtideligheden, hvor talerne igen og igen henviste til Muhammad Ali som "folkets mester".

- Muhammad Alis død har fået os alle til at føle os lidt mere alene i verden, sagde en af talerne, Sherman Jackson, en muslimsk lærd fra University of Southern California, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han roste Muhammad Ali for hans indsats for at fremme sorte amerikaneres sag under og efter menneskerettighedsbevægelsen i 1960'erne.

Også den verdenskendte, amerikanske boksepromoter Don King var blandt de sørgende ved torsdagens mindehøjtidelighed.

- Ali dør aldrig. Hans ånd lever videre, sagde Don King til nyhedsbureauet Reuters.

Muhammed Ali og hans familie havde planlagt hans begravelse i ti år for at sikre, at den på én gang vil tage hensyn til hans muslimske tro og mediernes interesse.

Bokseren døde natten til lørdag 74 år gammel efter mange år med sygdommen Parkinson. Fredag bliver han begravet på Cave Hill-kirkegården i Louisville.

Her vil tusindvis af boksefans, politiske ledere, højtstående personer og kendisser deltage. Blandt andre USA's tidligere præsident Bill Clinton, komikeren Billy Crystal og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Den tyrkiske præsident var også til stede ved torsdagens muslimske ceremoni.

Muhammad Ali var både kendt for sin overlegne boksning, sin politiske aktivisme og sin kamp for menneskerettigheder.

Under Vietnamkrigen nægtede han at deltage som amerikansk soldat og blev derfor tvunget til i mere end tre år sætte sin boksekarriere på standby.

Den tredobbelte verdensmester i sværvægtsboksning fik navnet Cassius Clay, da han blev født i 1942 i det sydlige USA. Men bokseren skiftede navn til Muhammed Ali, da han konverterede til islam i 1964.

/ritzau/Reuters