146 russere og ukrainere får et halvt år til ude i kulden

146 russere og ukrainere, der støtter den russiske politik over for Ukraine, får endnu et halvt år ude i kulden.

Det samme gør 37 virksomheder, efter at EU-landene torsdag på et indenrigsministermøde i Bruxelles formelt har besluttet at forlænge deres sanktioner foreløbig indtil 15. september.

Sanktionerne mod enkeltpersonerne betyder, at de fortsat har indrejseforbud i EU, hvor deres midler også er indefrosset.

Også midler, der ellers tilhører de ramte virksomheder, er indefrosset i EU.

Mange af de russere, der er ramt af sanktionerne, er forretningsfolk og politikere med tætte forbindelser til Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Sanktionerne retter sig først og fremmest mod personer, virksomheder og organisationer, som ifølge EU bærer et medansvar for "den fortsatte underminering af og truslerne mod Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed".

Tre personer er afgået ved døden siden den seneste forlængelse af sanktionerne, og de er derfor pillet af den nye sanktionsliste.

Navnene på den nye liste vil blive offentliggjort på lørdag. På den seneste liste optrådte både den russiske vicepremierminister, forsvarsministeren og viceforsvarsministeren.

Samtidig har EU-landene rettet nogle mere hårdtslående økonomiske sanktioner direkte mod vigtige samfundsøkonomiske sektorer i Rusland.

De sanktioner blev i december forlænget med yderligere et halvt år og rammer blandt andet den russiske energi-, forsvars- og finanssektor.

Også USA er blandt de lande, der har indført sanktioner mod Rusland på grund af konflikten i Ukraine.

Konflikten, der snart har varet i to år, har udløst en dyb krise mellem Rusland og de vestlige lande på grund af russisk støtte til oprørerne i Ukraine.

EU's stats- og regeringschefer har på et topmøde besluttet at fortsætte med sanktionerne, indtil Rusland gennemfører Minsk-fredsaftalen om våbenhvile i det østlige Ukraine fuldt ud.

Under endnu en politisk krise i Ukraine advarede udenrigsminister Kristian Jensen (V) i februar om, at sanktionerne risikerer at smuldre, hvis ikke Ukraine gennemfører alle de reformer, som de har lovet i den internationalt støttede fredsaftale.

/ritzau/

 

Dagens Gossip