15-årigs død forværrer Erdogans krise i Tyrkiet

En 15-årig drengs død udløste tirsdag hårde gadekampe i byer mange steder i Tyrkiet, hvor politi anvendte vandkanoner og tåregas mod demonstranter.

Drengen blev dødeligt såret sidste sommer, da han blev ramt i hovedet af et af politiets tåregashylstre under en regeringsfjendtlig demonstration i Istanbul. Han deltog ikke i protestaktionen, men var på vej hen for at købe brød til sin familie.

Drengen, der nu er død efter 269 dage i koma, er blevet et symbol på politivold mod demonstranter, og Tyrkiets præsident, Abdullah Gül, har tirsdag ifølge nyhedsbureauet dpa sendt kondolencer til familien og opfordret til at forhindre flere lidelser.

Tirsdag aften lød der taktfaste råb fra demonstranter på Ankaras centrale Kizilay-plads.

- Erdogans regering er en korruptionsregering. Gå af! Gå af!, lød det fra flere tusinde demonstranter direkte henvendt til premierminister Recep Tayyip Erdogan.

Politiet slog hårdt ned på demonstranterne og jagtede mange gennem gaderne.

Det samme forløb så man i Istanbul, hvor tusindvis af demonstranter var samlet på den centrale Istiklal-gade efter demonstrationsindkaldelser via sociale medier.

I Istanbul stod indbyggere i vinduerne i deres hjem i nogle kvarterer og slog på deres gryder og pander med skeer for at støtte demonstranterne, hvilket også skete under uroen sidste sommer.

I den sydlige by Adana kastede demonstranter med sten og fyrværkeri mod politistyrker, der brugte vandkanoner. Også i byerne Izmir og Eskisehir var der større demonstrationer.

Der har over flere uger været protestaktioner mod Erdogan, som er svækket af en magtkamp med en bevægelse under ledelse af en tyrkisk muslimsk prædikant, Fethullah Gülen, der er gået i eksil i USA.

Erdogan var tidligere allieret med Gülen, men beskylder nu prædikanten for at være hovedmanden bag en serie af "forfalskede lydoptagelser", som antyder, at premierministeren er korrupt.

På de famøse lydoptagelser, der er lækket på nettet, taler premierministeren angiveligt med sin søn Bilal om, hvordan de kan skjule millioner af euro.

Erdogan siger, at beskyldningerne er det pure opspind, men affæren svækker hans autoritet hos nogle vælgere, hvilket kan skade ham ved lokalvalget den 30. marts.

Erdogan bebudede tidligere på måneden overraskende sin mulige exit fra politik.

- Jeg er parat til at forlade politik, medmindre mit parti vinder lokalvalget, sagde han.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip