16 mænd nægter organiseret hashsalg på Christiania

Fire mænd erkender et mindre hashsalg på Christiania, men alle 16 mænd på anklagebænken nægter et stort og organiseret hashsalg, efter at senioranklager Laura Birch havde læst anklagerne mod mændene højt ved Retten på Frederiksberg mandag.

De 16 tiltalte mænd i den såkaldte sag tre i et større Christiania-kompleks sidder på fire rækker med fire tiltalte plus forsvarsadvokater ved deres side på hver række. Tilhørerpladserne er også godt fyldt op, og seks betjente er til stede.

Københavns Byret har lånt lokaler ved Retten på Frederiksberg, da to andre store sager om hashsalg på Christiania også begynder mandag.

En 49-årig mand, som er blandt de 16 tiltalte i sag tre, er tidligere dømt for hashsalg på Christiania. Han er tiltalt for salg af 475 kilo hash i en bod på Christiania, som politiet har døbt 1b. De 475 kilo er det største kvantum i sag tre.

I anklageskriftet er den 49-årige mand den eneste af de 16 tiltalte, der betegnes som "overordnet leder".

I mange af boderne er der ifølge anklageskriftet solgt mindst et kilo hash om dagen. Flere af de tiltalte er også anklaget for at sælge på såkaldte "aktionsdage", hvor pusherne tilsyneladende var enige om kun at holde ganske få boder åbne.

Aktionsdagene viser ifølge politiet, at hashhandlen har været organiseret. Sagen mod de 16 mænd er blot en enkelt ud af seks sager med sammenlagt 77 tiltalte, som ifølge anklagemyndigheden skal ses som én samlet sag.

I alt kan udgifterne til forsvarsadvokater, ifølge Ritzaus beregninger, løbe op i omkring 45 millioner kroner for de seks sager.

Salget er ifølge anklagemyndigheden sket i flere forskellige perioder fra 2012 og frem til 13. marts 2014, hvor politiet slog til i aktion "Nordlys". Aktionen er den største nogensinde mod organiseret kriminalitet på Christiania.

Politiet beslaglagde blandt andet hash og skunk for omkring 12,8 millioner kroner og joints for cirka en million kroner.

Efterforskningen op til politiaktionen blev udført i samarbejde mellem Københavns Politis Task Force Pusherstreet, politikredsens afdeling for organiseret kriminalitet og den fælles sjællandske bandeenhed, Task Force Øst.

/ritzau/

 

Dagens Gossip