16 syriske flygtninge fra Tyrkiet er ankommet til Tyskland

De første 16 syriske flygtninge er ankommet til tyske Hannover fra Tyrkiet i henhold til en aftale mellem EU og Tyrkiet, der trådte i kraft mandag. Det oplyser tyske embedsmænd til nyhedsbureauet AFP.

Flygtningene er blevet fløjet ind i byen fra Istanbul. Fra Hannover bliver de kørt til et asylcenter omkring 140 kilometer derfra.

- Det er alt sammen meget nyt og meget svært for dem. De har været på en meget lang rejse, fortæller en unavngiven repræsentant for de tyske integrationsmyndigheder.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er der tale om medlemmer af i alt tre familier, herunder flere børn.

Endnu en gruppe af syriske flygtninge fra Tyrkiet forventes til Tyskland mandag middag. Det tyske indenrigsministerium oplyser, at i alt 35 syriske flygtninge forventes at ankomme mandag.

EU indgik i marts en aftale med Tyrkiet om, at afviste asylansøgere samt flygtninge og migranter, der ikke søger asyl i Grækenland, skal sendes retur fra Grækenland til Tyrkiet.

For hver syrisk flygtning, der sendes tilbage over havet, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU.

De første 131 flygtninge og migranter - hovedsageligt fra Pakistan og Bangladesh - er tidligere mandag morgen blevet sendt retur fra den græske ø Lesbos til den tyrkiske havneby Dikili.

Også Frankrig, Finland og Portugal forventer at tage imod syriske flygtninge fra Tyrkiet mandag, skriver nyhedsbureauet AFP.

De syriske flygtninge, der skal hentes i Tyrkiet, fordeles i EU ved først at benytte 18.000 ledige pladser i et frivilligt genbosætningsprogram.

Hvis de 18.000 pladser bliver opbrugt, sætter EU 54.000 ekstra pladser i spil. Disse pladser er del af en tvungen fordeling i EU.

Hvis de i alt 72.000 pladser ikke rækker, vil EU og Tyrkiet revurdere ordningen.

Aftalen er blandt andet indgået for at ødelægge menneskesmuglernes forretning, men den er blevet stærkt kritiseret af FN og en lang række menneskerettighedsorganisationer.

Amnesty International beskylder Tyrkiet for dagligt at sende omkring 100 syriske flygtninge tilbage til Syrien i strid med alle internationale regler.

/ritzau/

 

Dagens Gossip