17-årig modtager af Nobels fredspris trues på livet

Kun timer efter offentliggørelsen af dette års modtager af Nobels fredspris blev den unge aktivist Malala Yousafzai truet på internettet af pakistanske ekstremister. En udbrydergruppe fra pakistansk Taliban truede hende sent fredag aften på det sociale medie Twitter, skriver nyhedsbureauet dpa.

- Personer som Malala bør vide, at vi ikke lader os afskrække af vantros propaganda. Vi har klargjort skarpe og hvæssede knive til islams fjender. Tweetet var skrevet af en talsperson for Jamaat ul Ahrar, der i august brød ud fra Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP).

Talsmand Ehsanullah Ehsan spørger videre om Malala, der er modstander af våben og væbnede konflikter, ikke ved, at den person, der indstiftede prisen, også er opfinder af dynamit.

Den 17-årige Malala Yousafzai var for to år siden efter et skud i hovedet fra Taliban i Pakistan mere død end levende. I dag bor hun i Storbritannien.

TTP, der er en paraplyorganisation for mere end en halv snes militante grupper, har endnu ikke udtalt sig om udpegningen af den 59-årige indiske børneretsaktivist, Kailash Satyarthi, der deler prisen med Malala Yousafzai.

I sin pakistanske hjemegn har den hidtil yngste modtager af Nobelprisen siden offentliggørelsen høstet både ros og anerkendelse, og de betydeligste dagblade har nyheden om hendes pris på forsiden. Men det er ikke ros alt sammen.

Malala stemples stadig af religiøse konservative i Pakistan som en vestlig agent, der forsøger at fordærve deres ideologi. Nogle af hendes modstandere er gået så langt som at antyde, at hun har en anti-islamisk dagsorden, som er konstrueret af udlændinge.

Umiddelbart efter at Den Norske Nobelkomités valg blev kendt, dukkede der en dynge med kritiske kommentarer op på de sociale medier, som stillede spørgsmål til motivet bag tildelingen.

Fejringen på både officielt niveau og i private kredse var afdæmpet. Pakistans premierminister var hurtigt ude med en lykønskning, men derudover stod hverken enkeltpersoner eller organisationer fredag frem med støtte til Malalas arbejde.

/ritzau/dpa