194 lande tager hul på 25 nye år med Børnekonventionen

Verdens mest anerkendte konvention, FN's Børnekonvention, fylder torsdag 25 år. Den er underskrevet af næsten alle verdens lande og har været med til at forbedre børns vilkår verden over.

Alligevel markerer en række organisationer torsdag, at der stadig er millioner af børn verden over - ikke mindst i Syrien - der er frarøvet de basale rettigheder, som Børnekonventionen skulle sikre.

- For hver dag, der går i konflikten, bliver flere børn i Syrien nægtet de små ting i hverdagen, som tilsammen udgør barndommen; et trygt hjem, venner at lege med, at drømme om fremtiden og nyde nuet.

- Alt dette er sat på pause eller slettet for evigt, fordi nogen et sted i verden besluttede, at dette ikke var en prioritet, siger Jonas Keiding Lindholm, vicegeneralsekretær i Red Barnet, i en meddelelse.

1,6 millioner børn er flygtet ud af Syrien, mens flere end fem millioner børn i landet stadig har brug for humanitær bistand.

Hos FN's børneorganisation, Unicef, markerer man 25-års-jubilæet ved at sætte fokus på, at verden skal nytænke indsatsen, der kan komme børn til gode på samme måde, som den har gjort siden 1989.

- Hvis innovation skal komme alle børn til gode, skal vi nytænke den måde, hvorpå vi får idéer og fører dem ud i livet. De mest udsatte og sværest tilgængelige børn skal i langt højere grad inkluderes som målgruppe, siger Anne-Mette Friis, børn- og ungechef i Unicef Danmark i en pressemeddelelse.

Antallet af børn, der dør inden deres fem års fødselsdag, er ifølge Unicef halveret siden 1990, og flere børn end nogensinde kommer i skole. Alligevel skal innovation og gode idéer fortsat spille en stor rolle i de kommende år for at forbedre børns vilkår endnu mere.

- Vi skal tænke mere på tværs af sektorer, segmenter og landegrænser – gøre det til et globalt samarbejde, hvor vi ikke mindst inddrager de børn og unge, der mærker udfordringerne på egen krop. De har tit har nogle fantastiske idéer, siger Anne-Mette Friis.

Somalia, Sydsudan og USA har af forskellige grunde ikke ratificeret FN's Børnekonvention.

/ritzau/

 

Dagens Gossip