For 20 år siden: Selvmål kostede fodboldspiller livet

2. juli 1994. Den colombianske fodboldspiller Andres Escobar bliver skudt ned og dræbt på en parkeringsplads ved et diskotek i byen Medellin i hjemlandet.

10 dage før scorede Escobar selvmål mod de amerikanske værter ved VM-slutrunden.

20-års-dagen for et sort kapitel og en skamplet i colombiansk fodboldhistorie er et stort emne i Colombia og i Brasilien, hvor det colombianske landshold træner forud for fredagens VM-kvartfinale mod værterne fra Brasilien.

Escobar blev 27 år og spillede 50 landskampe. Mange mener, at det var de colombianske narkobosser, som sørgede for likvideringen af Escobar. Colombia var en af outsiderne til VM-titlen for 20 år siden, men skuffede fælt og kom ikke videre fra gruppespillet.

Det kostede narkobosserne mange penge, da de havde satset og spillet stort på colombiansk succes ved slutrunden. Det er i hvert fald en af teorierne, men nok den, de fleste mener, er den rigtige årsag til drabet på Escobar.

Ved 1994-slutrunden tabte Colombia først til Rumænien, inden Escobar i kamp to mod USA scorede selvmål, hvilket var med til at sende Colombia ud af VM, selvom den sidste gruppekamp mod Schweiz blev vundet.

10 dage efter selvmålet var Escobar taget på et diskotek i Medellin. Her blev han konfronteret med det famøse selvmål, og Escobar kom op at skændes med en gruppe mænd.

Skænderiet fortsatte ud til parkeringspladen. Her blev Escobar skudt ned af en af mændene fra gruppen. Med 12 skud. Ifølge vidner råbte gerningsmanden "mål", da han skød Escobar. Den officielle forklaring på, hvorfor Escobar blev dræbt, er aldrig kommet frem.

Humberto Munoz Castro blev kendt skyldig for drabet. Han havde forbindelser til flere kriminelle kredse i Colombia. Han fik 43 års fængsel, som blev reduceret til 26, men han var allerede en fri mand efter 11 år bag tremmer. Han forlod fængslet i 2005.

Fredagens VM-kvartfinale mellem Colombia og Brasilien begynder klokken 22 dansk tid.

/ritzau/

 

Dagens Gossip