20 indbrudstyve: Sådan stopper du os

Hvis du vil undgå indbrud i dit hjem, så skal du have fat i menneskerne omkring dig.

20 danske indbrudstyve er blevet interviewet af Niras for Det Kriminalpræventive Råd, DKR, og TrygFonden, og de fem primære faktorer, der afholder indbrudstyvene i at bryde ind i en bolig, har alle med mennesker og liv at gøre.

- Viden om mennesker, lyde og liv fra boligen og i området samt nysgerrige blikke fra naboer, skriver Det Kriminalpræventive Råd i en pressemeddelelse.

To ud af tre indbrudstyve fortæller om tilfælde, hvor naboer og nabohjælp har forhindret dem i at begå et indbrud.

- Jeg har prøvet, at der blev råbt, og så skal man se at komme væk! Så ved man, at der bliver holdt øje. Skiltet om nabohjælp gør ikke noget, men mennesker, der reagerer, gør noget, siger en indbrudstyv, hvis seneste indbrud var for seks år siden.

Samtidig svarer halvdelen, at det har en afskrækkende effekt på dem, hvis de ved, at der er naboer, der holder øje i et område. Hvis Nabohjælpsskiltet skal virke, skal der sættes handling og fællesskab bag.

- Hvis en indbrudstyv for eksempel oplever, at en beboer eller nabo henvender sig til dem for at høre, om de søger nogen, så ved indbrudstyven, at nogen har set ham og vil kunne genkende ham.

- Det er indbrudstyvens største frygt, forklarer Lone Harlev, projektleder for Nabohjælp fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.

Nok er tyvens værste fjende andre mennesker, men undersøgelsen viser også, at indbrudstyvene, qua deres levevej, bliver dygtige til at aflæse mennesker og de fysiske og sociale omgivelser.

- Jeg har pænt, normalt tøj på. Man skal jo ikke ligne en indbrudstyv. Ikke noget Adidas-tøj, men en pæn polo, pæne shorts, pæne bukser og pæn jakke. Så man ser normal ud, så kan man stort set gå ind alle steder, siger en tyv, som senest lavede indbrud for et år siden.

Nabohjælp opfordrer til at forringe tyvenes arbejdsvilkår ved at skifte de gamle vindueskarme ud og sørge for god belysning omkring boligen.

- Vi skal stresse dem med vores nysgerrighed og gode naboskab og vi skal forvirre dem ved hjælp af de kendte små-tricks, siger Lone Harlev.

Politiet arbejder på at få antallet af indbrud i private hjem under 42.513 på landsplan i 2014.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip