21-årig mistænkt fra kirke-massakre stillet for en dommer

Skrevet af admin

19/06/2015

Dagens topnyheder

En 21-årig hvid mand, som er sigtet for at have dræbt ni mennesker i en historisk sort South Carolina kirke, blev fredag fremstillet for en dommer.

Den 21-årige Dylann Roof stod roligt ved retsmødet og svarede kortfattet på dommerens spørgsmål. Han bekræftede sit navn og sin adresse og oplyste, at han er arbejdsløs.

En del pårørende til de dræbte var til stede ved retsmødet og flere afgav grædende vidneudsagn.

USA's justitsministerium overvejer at anklage den 21-årige for terrorisme i sit eget land efter massakren.

Den formodede gerningsmand blev anholdt torsdag morgen omkring 400 kilometer fra Charleston.

Roof, der fortsat skal sidde varetægtsfængsle, blev genkendt af en 51-årig kvinde. Hun opdagede ham på en motorvej, hvor hun genkendte ham fra et foto, som var blevet rundsendt til medierne.

Hun ringede til politiet og forfulgte ham i længere tid, indtil politiet indhentede dem.

Tidligere har nogle af Dylann Roofs venner bekræftet over for CNN, at han ind imellem talte om at gøre noget, der kunne blive startskuddet til en strid mellem racerne, og at han ind imellem nævnte ønsket om at genindføre raceadskillelse i USA.

Men de troede ikke, at han mente det alvorligt, har de forklaret.

- Han sagde aldrig N-ordet, han kom aldrig med racistiske bemærkninger, han har aldrig angrebet nogen bestemt sort person, siger Dylann Roofs bofælle Joey Meek til tv-stationen ABC News.

Onsdag aften lokal tid skal Dylann være gået ind til en gudstjeneste i kirken, hvor der først og fremmest kommer sorte amerikanere. Her sad han i en times tid, hvorpå han åbnede ild mod menigheden.

Ni mennesker blev dræbt, siger politiet, der også oplyser, at adskillige blev såret.

Dylann Roofs onkel har tidligere henvendt sig til myndighederne for at fortælle, at den person, der er på det foto, som politiet udsendte, faktisk er hans nevø.

Nyhedsbureauet Reuters har talt med onklen, der er den 56-årige Carson Cowles. Han fortæller, at den 21-årige fik en pistol af sin far i fødselsdagsgave i april.

/ritzau/Reuters