21-ton tung rumraket styrter ukontrolleret mod Jorden: Ekspert er utryg ved risikoen for at beboelse bliver ramt

Skrevet af Mathias Madsen

27/07/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En kinesisk rumraket vil formentlig ramme Jorden inden for én uge, og det er ikke usandsynligt, at den rammer beboelse eller mennesker.

Dagens topnyheder

Det er ikke unormalt, at mindre dele fra rumraketter kontrolleret styrter ned i verdenshavene, men det er usædvanligt, at man ikke ved, hvor de lander. 

Alligevel er det tilfældet med en kinesisk raket, som endda vejer hele 21 ton og forventes at ramme et ukendt sted på Jorden inden for én uges tid.

Det er ifølge Jonathan McDowell fra Harvards center for astrofysik bekymrende. 

Det skriver Unilad

Raketten blev sendt op i rummet d. 24. juli, hvor den succesfuldt efter en 13 timer lang rejse afleverede dele til en rumstation, men hoveddelen af rakatten fortsatte i kredsløb rundt om Jorden, og nu forventer man, at den vil komme ind i Jordens atmosfære og styrte ned i løbet af den næste uge. 

"Desværre kan vi ikke forudsige hvornår eller hvor [raketten lander]," har McDowell forklaret og uddybet, at en så stor raket "ikke bør blive efterladt i kredsløb for at lave en ukontrolleret 're-entry'." Ifølge ham vil den formentlig ramme Jorden "i den næste uge eller deromkring."

"[...] risikoen for offentligheden er ikke stor, men den er større, end jeg er tryg ved," har han desuden udtalt. 

McDowell har forklaret, at risikoen, for at raketten rammer dit hus, naturligvis er mikroskopisk, men at det teoretisk set kan ske. 

Samtidig påpeger teknologimediet Gizmodo, at nye studier viser, at risikoen for at blive dræbt eller skadet af faldende vragdele fra rummet er stærkt stigende. 

Raketten er den anden af sin slags inden for få år, hvor kinesiske raketter styrter ukontrolleret mod Jorden. 

Det skete sidst i maj 2021, hvor flere bygninger på Elfenbenkysten ifølge McDowell blev beskadiget.

"Det meste af den [red. raketten] brændte op, men der var disse enorme stykker af metal, som ramte Jorden. Vi var meget heldige, at ingen kom til skade.