22-årig dansker risikerer lang fængsling i New York

Der kan gå lang tid, før den 22-årige danske pædagogstuderende, der er anklaget for seksuelt misbrug af 13 børnehavebørn, kommer ud af det fængsel, hvor han indtil videre holdes i varetægt.

Selv om hans mødre og hans advokat arbejder på højtryk for at få ham ud, risikerer han at skulle sidde indespærret frem til 15. august.

- Vi begynder at appellere på mandag, blandt andet mod at han er sat i fængsel uden mulighed for kaution. Men det betyder under alle omstændigheder, at der går en eller to uger, før en dommer træffer en beslutning.

- I værste fald kan han sidde inde, til vi har en retsdato, og i det her system kan det tage op til 12 måneder, og nogle gange længere, fortæller hans advokat, Jane Fisher-Byrialsen.

Hun vil prøve at overbevise anklageren om, at den tilståelse, som politiet hævder at have fået fra den 22-årige og har vist en optagelse af i retten, ikke har noget på sig.

- Politiet hævder under afhøringen, at de har videobeviser på, at han har gjort det.

- Så siger han, at hvis deres video viser det, så må han være skyldig. Han kan bare ikke huske, at han har gjort det, han er anklaget for. Det betragter anklageren som en tilståelse, siger advokaten.

Hun skulle have besøgt sin klient lørdag, men det gik i vasken, fordi han er blevet flyttet til Rikers Island-fængslet, der ligger på en ø uden for La Guardia-lufthavnen. Derfor ved hun ikke præcis, hvordan han har det.

- Han er formentlig bange og forvirret. Jeg kan ikke forestille mig noget, der er mere sært end at sidde inde for noget, man ikke har gjort.

- Samtidig er det et barsk miljø, og det er noget helt andet end at sidde i fængsel i Danmark. Og i og med, at sagen har været omtalt i medierne, kan man også være bekymret for, hvad der vil ske derinde, siger Jane Byrialsen-Fisher, der er dansker, men har arbejdet som advokat i USA i 12 år.

Det er en tidligere kollega, der har anmeldt den 22-årige dansker til politiet. Hun hævder, at han i 15 tilfælde har krænket 4- og 5-årige børn i børnehaven seksuelt, blandt andet ved at placere deres hænder i hans skridt.

Institutionen iværksatte selv en undersøgelse af anklagen. Den frikendte den sigtede og konkluderede samtidig, at han aldrig havde været alene med børnene.

Efterfølgende blev kvinden fyret, uden at der ifølge skolen dog var en sammenhæng mellem de to forhold.

Siden har hun imidlertid meldt sagen til politiet, og 27. juni blev danskeren anholdt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip