25 år efter: Scandinavian Star-ofre får mindesmærke

31/03/2015 17:23

admin

Nyheder

Mest læste i dag

En granitsten med en plade vil fra efteråret 2015 stå på havnen i Frederikshavn til minde om de 159 mennesker, der mistede livet i forbindelse med branden om bord på færgen Scandinavian Star i 1990. Det skriver DR Nordjylland.

Scandinavian Stars Danske Støtteforening og Frederikshavn Kommune er blevet enige om oprettelsen af mindesmonumentet.

- Vi kan slet ikke få armene ned. Det har absolut været de 25 år værd. Også i forhold til markeringen 7. april. Nu har vi aftalen på plads, og vi er positive og meget glade, siger Mike Axdal fra Scandinavian Stars Danske Støtteforening til DR Nordjylland.

Granitstenen opstilles til efteråret på Paradiskajen tæt på Læsø-færgen og Stena-færgerne og gangbroen kaldet Valutaslagen, og monumentet vil derfor blive set af mange mennesker hver dag.

I en del år har kommunen afvist et mindesmærke. Ifølge Mike Axdal skyldes det misforståelser og dårlig kommunikation på mail og brevpost mellem støtteforeningen og kommunen. Efter et møde ansigt-til-ansigt 17. marts faldt aftalen på plads.

- Vi kan bebrejde os selv. Vi har været for dårlige til at kommunikere. Kommunen vil også godt have en vis sikkerhed for, at det er et bredt ønske for overlevende og pårørende, siger Mike Axdal.

- Den sikkerhed kan vi give dem nu med skriftlige tilsagn fra pårørende.

Der er i forvejen opsat monumenter for brandofrene i Oslo i Norge og Lysekill i Sverige. Derfor glæder det også i Frederikshavn Kommune.

- Det er godt, at det kommer. Det er en del af Frederikshavns historie, og så skal der være et mindesmonument, siger borgmester i Frederikshavn Birgit Hansen fra Socialdemokraterne til DR Nordjylland.

På grund af ombygning af havnen i Frederikshavn får monumentet i første omgang ikke sin endelige placering. Når byggeriet er overstået, vil det få en blivende placering.

I januar i år besluttede Norges storting at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal granske omstændighederne ved den katastrofale færgebrand på Scandinavian Star 7. april 1990, da færgen var på vej fra Oslo til Frederikshavn.

158 mennesker omkom på færgen, mens én person døde senere af sine skader efter branden.

/ritzau/