25 euro-banker dumper i stresstest

25 banker inden for eurozonen har ikke klaret den stresstest, som Den Europæiske Centralbank har gennemført af de største banker inden for eurozonen.

Ifølge Financial Times er der ni italienske banker, som ikke lever op til kravene.

Stresstesten skulle vise, om bankerne råder over tilstrækkelig likviditet, inden EU's nye bankunion træder i kraft i næste måned.

Det konstateres dog, at 12 af de 25 bankerne over de seneste måneder har taget så mange initiativer til at polstre sig med 15 milliarder euro ekstra, så de i dag ville klare sig igennem.

De banker, der er dumpet i testen, har to uger til at fremlægge en plan for, hvordan de vil rette op.

De skal i løbet af de næste seks til ni måneder lukke det likviditetshul, som de ifølge ECB opererer med.

At ni italienske banker optræder på listen, understreger landets skrøbelige finansielle forhold.

Blandt de banker, der ikke klarer stresstesten, er Banca Monte dei Paschi di Siena, der tidligere har truet med at kaste det italienske bankvæsen ud i et uvejr.

I Tyskland optræder Hypothekenbank i München på dumpelisten på grundlag af de indrapporterede oplysninger fra 2013, men det er en af de banker, som i mellemtiden har styrket likviditeten så meget, at den har lukket hullet, skriver den tyske forbundsbank i Frankfurt.

Det er en kompliceret sag at opgøre bankers kapital. De gemmes typisk i værdipapirer, og det er lødigheden af disse papirer, som Den Europæiske Centralbank er optaget af.

Siden finanskrisen i 2008 har der været mistanke om, at banker har siddet inde med papirer, der i tilfælde af en ny finanskrise vil være nærmest værdiløse og i værste fald få banker til at gå neden om hjem.

Det kan berøre millioner af bankkunder og få tilliden til det europæiske bankvæsen til at kollapse.

Derfor er ECB opsat på, at det er lødige værdier, der ligger til grund for bankernes kapitalopgørelse.

/ritzau/dpa

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip