25.000 sagsøger Facebook for at krænke privatlivets fred

Skrevet af admin

09/04/2015

Mest læste i dag

En 27-årig jura-uddannet østriger, der står i spidsen for et sagsanlæg mod Facebook om krænkelser af privatlivets fred, må vente et stykke tid endnu på at få at vide, om en domstol i Østrig kan behandle sagen.

- En skriftlig erklæring vil blive udsendt inden sommer om, hvorvidt domstolen kan behandle sagen, sagde dommeren under et fire timer langt retsmøde i Wien torsdag.

I sagen, der følges nøje i mange lande, har Max Schrems og 25.000 andre Facebook-brugere sagsøgt det populære medie for at krænke europæisk lovgivning. Alle kræver de "et symbolsk beløb" fra Facebook på 500 euro.

Blandt andet kræver sagsøgerne erstatning for Facebooks "ulovlige" sporing af deres data og for mediets involvering i den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA's kontroversielle overvågningsprogram Prism.

Facebooks advokater forsøgte torsdag at overbevise dommeren om, at sagen ikke kan rejses inden for lovgivningen i Østrig, og de henviste til en række procedurefejl.

- Sagsanlægget kan ikke godkendes, sagde Facebooks advokat, Nikolaus Pitkowitz.

Schrems beskylder Facebook for at anvende en simpel forhalingsteknik.

- Det er en typisk strategi, fordi de fleste forbrugere ikke har nok tid og ikke har penge nok, siger han.

- Grundlæggende beder vi Facebook om at indstille masseovervågning og få en reel politik omkring privatliv, som folk kan forstå. Men vi beder også om, at Facebook indstiller indsamlinger af data om personer, som ikke engang er brugere af Facebook, pointerer den 27-årige østriger.

Sagen er rejst mod Facebooks europæiske hovedkvarter i Dublin, der registrerer alle Facebook-brugere udenfor USA og Canada - det vil sige cirka 80 procent af virksomhedens 1,35 milliarder brugere.

Men i første omgang skal domstolen i Wien tage stilling til, om retssagen overhovedet kan blive gennemført i det østrigske retssystem.

/ritzau/AFP