26 lande sværger støtte til Irak mod Islamisk Stat

En bred vifte af verdens lande, deriblandt naboer i Mellemøsten, er mandag nået til enighed om at støtte Irak med alle nødvendige midler - også militære - i kampen mod Islamisk Stat (IS).

Det skriver landene i en fælles erklæring efter mødet, som Frankrig har været vært for i Paris.

- Denne gruppe er ekstremt farlig, og de lande, som har været repræsenteret her, har erklæret, at de vil gøre, hvad der er nødvendigt for at udslette den, siger den franske udenrigsminister Laurent Fabius.

Landene er enige om at "støtte den nye irakiske regering i kampen mod IS med alle nødvendige midler, deriblandt passende militær assistance", hedder det blandt andet i erklæringen.

- Denne konference sender et tydeligt budskab. Alle deltagerlandene står ved vores side, siger Iraks præsident, Fouad Masoum.

- Beskeden er den, at intet land skal stå alene, hvis det angribes af terrorister.

Blandt deltagerne er 12 lande fra Europa, deriblandt Danmark, og 10 fra Mellemøsten, deriblandt Qatar og Saudi-Arabien. Dertil kommer USA, Canada, Kina og Japan samt Den Arabiske Liga, FN og EU.

IS har de seneste måneder vundet kontrol over store områder i Irak og sendt befolkningsgrupper på flugt.

Gruppen er også frygtet og berygtet for blandt andet at halshugge fjender. To amerikanske journalister og en britisk hjælpearbejder er blevet henrettet af gruppen.

Henrettelserne er offentliggjort på video.

/ritzau/