27-årig idømt livstid for at dræbe "American Sniper"

Skrevet af admin

25/02/2015

Mest læste i dag

En 27-årig mand er natten til onsdag blevet idømt fængsel på livstid for drabet på den tidligere elitesoldat Chris Kyle, hvis selvbiografi "American Sniper" er blevet filmatiseret, og dennes ven Chad Littlefield.

Eddie Ray Routh blev af en enig jury kendt skyldig i dobbeltdrabet, der fandt sted ved en skydebane i 2013.

Anklageren argumenterede for en livstidsstraf uden mulighed for prøveløsladelse til Routh, og den opfordring fulgte dommeren ved domstolen i Stephenville i Texas.

Dermed så han bort fra forsvarets argumenter om, at Routh skulle være paranoid skizofren og burde have været frikendt på grund af sindssyge.

- Han dræbte disse mænd på grund af en illusion. Han var i sit hoved overbevist om, at de ville dræbe ham, sagde forsvarer Warren St. John.

Anklager Jane Starnes var af den modsatte opfattelse:

- Dette er ikke vanvid. Det er bare koldt, overlagt drab, sagde hun i sin afsluttende procedure.

Ifølge anklageren blev de to ofre skudt med henholdsvis 12 og 13 skud i ryggen på klos hold uden chance for at reagere.

Sagen har igen sat fokus på Chris Kyle, der er den finskytte i det amerikanske militær, der dokumenterbart har dræbt flest i sit job. Han dræbte 160 personer i løbet af sine udsendelser som finskytte i den amerikanske hær i Irak.

Filmen "American Sniper", der har været en bragende succes i biograferne, vandt natten til mandag en Oscar for bedste lydredigering, men var også nomineret i kategorien "bedste film" og "bedste mandlige hovedrolle" samt tre andre kategorier.

Flere advokater har under retssagen udtryk bekymring for, om Routh ville få en fair rettergang ved den lille domstol i Stephenville, Texas, efter at filmen undervejs har opnået landsdækkende succes i USA og i flere andre lande.

/ritzau/Reuters