280 russiske lastbiler fortsætter mod Østukraine

Trods protester fra både den ukrainske regering, flere vestlige lande og Røde Kors er den russiske nødhjælpskonvoj bestående af 280 lastbiler igen sat i bevægelse med retning mod Østukraine.

Konvojen har holdt stille på militærbasen i den russiske by Voronesj efter protester fra Ukraine og Vesten, som anklager Rusland for at bruge nødhjælpskonvojen som et påskud for en egentlig militær operation i det østlige Ukraine.

Den russiske regering afviser at løfte sløret for konvojens destination og understreger ifølge New York Times, at missionen stadig hører under Røde Kors.

- Alt dette foregår i fuldstændig koordinering med, og under ledelse af, Røde Kors, siger Dmitri S. Peskov, talsmand for Ruslands præsident, Vladimir Putin, ifølge den amerikanske avis.

Den udtalelse kan Røde Kors dog ikke bekræfte. En talskvinde for Den Internationale Røde Kors Komité, ICRC, oplyser, at en repræsentant fra organisationen torsdag eftermiddag skal deltage i et møde om den omstridte konvoj i den ukrainske hovedstad, Kijev.

- Spørgsmålet om grænsepassage og toldbehandling for konvojen skal stadig afklares mellem de to parter, siger talskvinde Anastasia Isjuk ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hun understreger, at Røde Kors udelukkende spiller en humanitær rolle, og at "leveringen af nødhjælp ikke skal politiseres" med henvisning til beskyldningerne om, at den russiske nødhjælpskonvoj er en trojansk hest og i virkeligheden er en militær operation i Østukraine.

Samtidig oplyser den ukrainske regering torsdag formiddag, ifølge nyhedsbureauet AFP, at man selv vil sende en nødhjælpskonvoj bestående af 15 lastbiler til det krigshærgede Østukraine.

Ifølge myndighederne er det Røde Kors, der skal fordele hjælpen til civilbefolkningen, der lever i de separatist-styrede områder, men det er ikke blevet bekræftet af Røde Kors.

/ritzau/

 

Dagens Gossip