30 procent flere anmeldelser: Det vrimler med rotter i hele landet

Rotterne er nogle kuldskære skabninger, der ikke tåler frostgraderne. Derfor søger de ind i husene på denne tid af året, når temperaturen sniger sig under nulpunktet. Dermed er det blevet sæson for skadedyrsbekæmperne, og i år er det særligt slemt.

I Esbjerg Kommune har man i år modtaget 1.775 anmeldelser i modsætning til sidste år, hvor man kun modtog 1.333 anmeldelser. Det er en stigning på hele 33 procent på ét enkelt år, og det kan mærkes hos skadedyrsbekæmperne, siger Niels Peter Nielsen fra Esbjerg Forsyning, der forestår rottebekæmpelsen i kommunen.

- Der har været gang i butikken, og vi er meget slidte efterhånden, men vi kan stadig følge med efterspørgslen, siger han til Dagens.dk.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd: Sådan holder du rotterne væk fra dit hjem

En lignende stigning ser man i Horsens Kommune, hvor man sidste år i samme periode modtog 1.917 anmeldelser om rotter. I år  er det tal steget til 2.287 anmeldelser. Det er en stigning på knapt 20 procent, oplyser Tommy Abrahamsen fra Teknik og Miljø i Horsens Kommune, til Dagens.dk. 

Landsdækkende problem
Det er dog langt fra kun i Esbjerg og Horsens Kommuner, at man har problemer med rotterne. Det er en tendens, der går igen i hele landet, siger Claus Schultz fra Rentokil Skadedyrskontrol, der varetager rottebekæmpelsen i flere af landets kommuner.

- Det er et godt rotteår, hvor jeg forventer vi overgår over 2013. Jeg vil tro, at vi i december i år har fået 20-30 procent flere anmeldelser i forhold til december sidste år, siger han til Dagens.dk.

LÆS OGSÅ: Gruppe af kæmpe-rotter jagede børn på legeplads

Ligesom det er tilfældet i Esbjerg og Horsens Kommuner, så mærker Rentokil Skadedyrskontrol også den massive efterspørgsel på hjælp fra borgere, der har fået ubudne gnavere på besøg op til juleferien.

- Alle i branchen har vildt travlt. Vi ligger fuldstændig vandret og har alt disponibelt mandskab ude, så folk kan blive rottefri inden jul, siger Claus Schultz.

Mild vinter og varm sommer skyld i rotteboom
Sidste års milde vinter og den lange, varme sommer skabte optimale ynglebetingelser for rotterne, der dermed fik mulighed for at få et ekstra kul. Tidligere forsøg har vist, at ét rottepar kan blive til hele 862 rotter i løbet af et år, så man skal være hurtig til at anmelde det, når man opdager dem.

- Det er ikke et specielt hårdført dyr, når det  bliver koldt udenfor, derfor søger de ind i husene. Men hvis der falder sne, så kan rotter godt leve under sneen, for det virker isolerende. Derfor er hård frost og ingen sne det bedste, hvis vi vil rotterne til livs, siger Claus Schultz til Dagens.dk.

Fra Januar næste år vil alle landets anmeldelser af rotter blive samlet i et nyt landsdækkende rotteregister på Miljøportal.dk, så man kan se, hvilke områder, der er hårdest ramt af skadedyrene. 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip