300 elefanter giftdræbt i Zimbabwe

Krybskytter i Zimbabwe har dræbt mere end 300 elefanter og et ukendt antal andre dyrearter med giftstoffet cyanid. Omfanget af giftdrab er værre end først antaget. Miljøforkæmpere kalder det den værste massakre i det sydlige Afrika i 25 år.

Det fulde omfang af elefantdrabene blev, ifølge avisen, afsløret af legitime jægere i Zimbabwes største nationalpark, Hwange. Det skriver den engelske avis, The Telegraph.

I første omgang anslog myndighederne, at omkring 90 elefanter var blevet giftdræbt. Men det tal viste sig at være noget højere. De nye oplysninger kom efter, at jægerne fra luften havde observeret områder, der var fyldt med elefantlig. Ofte lå de døde elefanter med deres døde unger ved siden af dem. Derudover lå der et utal af andre døde dyrearter.

LÆS OGSÅ: 41 elefanter giftdræbt af krybskytter

Det første tilfælde af cyanid-forgiftning blev opdaget i juli, og myndighederne er nu dybt bekymrede over krybskytternes nye giftvåben. 

Krybskytterne fylder cyanid i vandhullerne og på sliksten, som tiltrækker dyrene i stort antal i de tørre perioder. Elefanterne kollapser ofte få meter fra gift-kilden, og når områdets andre sultne dyr - såsom hyæner, løver og gribbe - æder af de døde dyr, bliver de også forgiftet.

- Vi kunne ikke tro vores øjne. Vi troede først, de var blevet skudt. Der var for mange til, de kunne være døde af tørst eller sult, siger en jæger til The Telegraph. Han vil ikke have sit navn frem i frygt for krybskytterne, 

Ifølge myndighederne i Zimbabwe, så er det lokale beboere, som står bag. De gør det for at kunne sælge elefanternes stødtænder for omkring 2.600 kroner stykket. Mellemmænd kan sælge stødtænderne videre parvis for helt op mod 88.000 kroner til købere i lande som Sydafrika.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Siden de første giftdrab blev opdaget, er 14 anholdt. Det tæller otte mænd fra Tsholotsho-distriktet, som grænser op til parken. Derudover en håndfuld betjente, der er sigtet for at ignorere krybskytterne med fuldt overlæg. Også en gift-distributør er anholdt.

Zimbabwe har en af verdens største bestande af elefanter. Halvdelen af landets omkring 80.000 elefanter har hjemme i Hwange. Siden 2011 har omkring 17.000 afrikanske elefanter mistet livet på grund af krybskytteri.

 

Dagens Gossip