37 millioner børn kan ikke gå i skole på grund af angreb

admin

425 uger siden

|

19/05/2016

Dagens topnyheder

Hver eneste dag bliver fire skoler eller sygehuse gennemsnitligt angrebet af væbnede grupper. Konsekvensen er blandt andet, at over 37 millioner børn ikke kan komme i skole, viser en ny rapport fra FN's børneorganisation, Unicef.

Selv om direkte angreb på skoler og sundhedsfaciliteter regnes som en krigsforbrydelse, så viser rapporten fra Unicef, at problemet er stigende. Særligt er lande som Afghanistan, Syrien, Yemen, Sydsudan, Nigeria samt Det Palæstinensiske Selvstyre hårdt ramt.

- Børn bliver dræbt, skadet og varigt invalideret på steder, hvor de skulle være beskyttet og føle sig trygge, siger Unicef-leder Afshan Khan.

Hun peger på eksempler som bortførelser af skolebørn i Nigeria og Sydsudan.

- Angreb mod skoler og sygehuse i konflikter er en alarmerende og skammelig trend. Direkte og målrettede angreb mod sådanne institutioner kan være krigsforbrydelser, og regeringer samt andre aktører bør straks beskytte skoler og sygehuse, understreger Khan.

Der er dog enkelte lyspunkter. I den syriske by Homs, der har været under belejring i tre år, har skolerne været lukket, og børn har ifølge Unicef nærmest ikke været uden for deres hjem.

På det seneste er situationen dog blevet lidt mere fredelig, hvilket har givet Unicef mulighed for at starte et skoleprogram, hvor børn får tilbud om såkaldt fortsat læring. Det betyder, at de skal indhente tabt skolegang og komme hurtigt tilbage på det niveau, de burde være på.

- Fortsat læring betyder, at enkelte fag tages ud af undervisningen, og at barnet koncentrerer sig om fire fag: arabisk, engelsk, matematik og naturfag. Men barnet får også et slags sfo-tilbud, hvor de får prøvet andre ting som musik og tegning, siger informationsansvarlig hos Unicef i Norge, Truls Brekke.

/ritzau/NTB