3F får bøde for injurier i Vejlegården-sag

Skrevet af admin

29/12/2014

Dagens topnyheder

Fagforeningen 3F i Vejle overdrev i en pressemeddelelse en episode under blokaden mod Restaurant Vejlegården i 2012 i en sådan grad, at der er tale om ærekrænkelse. Det har Vestre Landsret slået fast i en dom.

3F skal betale 10 dagbøder på hver 1000 kroner for overtrædelse af straffelovens paragraf 267.

Derudover skal fagforeningen betale 15.000 kroner i torterstatning og 5000 kroner til offentliggørelse af dommen til den forurettede, Claus Brian Pedersen, samt sagsomkostninger på 57.000 kroner. I alt 87.000 kroner.

Afgørelsen fra Vestre Landsret, som faldt før jul, er en stadfæstelse af den dom, som byretten tidligere har afsagt i sagen.

Episoden, som sagen drejer sig om, fandt sted under den konflikt, der i foråret 2012 stod mellem 3F og Restaurant Vejlegården med den markante restauratør Amin Skov i spidsen.

3F blokerede Vejlegården for at tvinge restauratøren til at indgå en overenskomst med fagforeningen. Dagligt stod der blokadevagter med bannere og skilte på p-pladsen ved restauranten.

Mange erhvervsdrivende og politikere støttede Vejlegården ved at spise frokost på restauranten. Således også 13. april, da indehaveren af et tagfirma kørte ind på p-pladsen for at holde en frokostaftale med en kunde.

Da han skulle ud, havde blokadevagterne stillet et banner på en betonfod meget tæt ved bilen, og gæsten bad dem om at flytte betonfoden og skiltene, så han kunne komme ud. Han kørte langsomt tilbage og påkørte betonfoden og ødelagde et banner.

Efter denne episode udsendte 3F i Vejle en pressemeddelelse med billede af firmabilen med logo og navn og skrev blandt andet, at en kunde havde påkørt en blokadevagt, der måtte springe for livet for at undgå påkørslen.

Bilisten, der er forhenværende 3F'er og tidligere har stillet op som formand, følte sin ære beklikket og rejste sag mod 3F for ærekrænkelse.

Vestre Landsret mener ikke, at 3F havde belæg for beskyldningerne, og at bilisten blev klart identificeret på grund af fotoet af hans firmabil med logo og navn.

Konflikten på Vejlegården kulminerede kort før jul i 2012, da der udbrød brand på restauranten. Dagen efter blev Amin Skov anholdt og sigtet for selv at have sat ild til stedet.

I juli sidste år droppede Sydøstjyllands Politi dog sigtelsen mod Skov, der i september samme år krævede 1,5 millioner kroner i erstatning.

Statsadvokaten har bestemt, at erstatningen kun skal være 12.500 kroner for frihedsberøvelse, ransagning og telefonaflytning. Amin Skov har klaget til Rigsadvokaten over afgørelsen, men her er sagen endnu ikke blevet afgjort.

/ritzau/