3F: Pensionsalderen skal ikke sættes yderligere op

Løsningen på fremtidige økonomiske udfordringer i samfundet er ikke at sætte pensionsalderen op.

Det mener 3F, som er Danmarks største fagforening.

- Vi er i forvejen gået langt med hensyn til pensionsalderen. En rapport fra EU-Kommissionen sidste år, viser at i 2040 er vores pensionsalder 70 år, og det er simpelthen den højeste i EU, siger Frederik I. Petersen, cheføkonomi hos 3F, til Ritzau.

- Det er ikke fordi, vi er det land, hvor man lever længst i EU. Tværtimod, så ligger vi i bunden. En fjerdedel af vores medlemmer i 3F har forladt arbejdsmarkedet, som følge af førtidspension. Eller fordi de dør, inden de fylder 60 år.

3F lægger i stedet op til, at man skal forbedre mulighederne for, at alle kan blive på arbejdsmarkedet, indtil de når pensionsalderen.

- Hvis vi kan få ændret arbejdsmiljøet, så er der ofte et stort beskæftigelsespotentiale i forhold til at holde folk længere på arbejdsmarkedet, siger cheføkonomen.

Spørgsmål: Hvordan undgår vi en tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet i forhold til 3F's medlemmer?

- Det undgår vi netop ved at have et fokus på arbejdsulykker og nedslidning - arbejdsmiljø generelt.

- I 3F ser vi med stor bekymring på de besparelser, der er lagt på arbejdstilsynet i finansloven fra i år. Det er ikke den vej, vi skal gå, siger Frederik I. Petersen.

En ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) foreslår at hæve pensionsalderen tidligere, end der ellers er lagt op til på grund af danskernes forventede længere levealder.

Ellers vil statskassen gå glip af adskillige milliarder i de kommende årtier, viser rapporten og der foreslås derfor, at pensions alderen skal hæves gradvist og hurtigere allerede fra 2025, så den i 2040 vil være 72 år i stedet for 70 år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip