40 virksomheder kan forvente listeriabøder

Godt 40 virksomheder har nølet med tilbagetrækning af varer i listeria-sagen. De kan nu forvente bøder på op til 40.000 kroner, oplyser Fødevarestyrelsen.

- Det er en alvorlig sag, hvis man ikke lever op til lovkravene i forbindelse med en tilbagetrækning, og det straffes med en bøde på op til 40.000 kroner, siger Bjørn Wirlander, der er fødevarechef i København.

En del virksomheder har leveret måltider til ældre eller til ansatte i virksomheder og har undladt at trække produkterne tilbage, og det er ulovligt.

Fødevarestyrelsens kontrol har i første omgang være telefonisk. En række virksomheder har derudover fået kontrolbesøg.

De virksomheder, som har fået kontrolbesøg er blandt andet storkøkkener og virksomheder, som sælger mad til borgere, som kan være svækkede af for eksempel sygdom.

Engrosvirksomheder, som har foretaget en eller anden form for håndtering eller forarbejdning af produkterne fra Jørn A. Rullepølser A/S, har ligeledes fået kontrolbesøg, hvor der har været udtaget prøver for listeria.

På landsplan er der foretaget telefonisk kontrol med i alt cirka 6000 virksomheder. Derudover er der gennemført cirka 70 fysiske kontrolbesøg og cirka 540 fysiske kontroller.

- Fødevarestyrelsen har i forbindelse med kontrollen sikret, at der med det samme er blevet rettet op på de mangler, der er konstateret i de pågældende virksomheder, så problemet er blevet løst, siger Bjørn Wirlander.

- Vi er nu ved at lave sagsbehandlingen af sagerne, og så snart vi har færdiggjort dem, vil de blive offentliggjort på Findsmiley.dk, ligesom vi plejer at gøre det.

Under den telefoniske kontrol er virksomhederne blevet interviewet om, hvorvidt de er blevet kontaktet af det tidligere afsætningsled.

Derudover er de blevet spurgt, om de har kontaktet deres egne aftagere af produkterne, og om de på passende vis har oplyst eventuelle detailkunder om, at de kan have købt de pågældende varer.

I virksomheder, hvor der har været en håndtering af produkterne i emballeret form, er virksomhederne endvidere blevet vejledt om rengøring og desinfektion.

Fødevarestyrelsens kontrol fortsætter i de kommende dage med stikprøvevis kontrol.

/ritzau/

 

Dagens Gossip