42 svenske børn kommer til skade dagligt på legepladsen

Tusindvis af børn kommer hvert år til skade på legepladser i Sverige.

Ifølge den svenske avis Dagens Nyheter skades over 15.000 børn på de svenske legepladser, hvilket svarer til 42 børn om dagen.

Tallene baserer sig på oplysninger fra Socialstyrelsen i årene 2010-2012, og antallet af ulykker er et gennemsnit, skriver avisen.

Ifølge Dagens Nyheter er der ikke mulighed for at bedømme, om skaderne stiger eller falder, og der er derudover formentlig et stort mørketal. Drenge ser dog ud til at komme oftere til skade end piger.

Skader i hovedet, for det meste hjernerystelser, står for 25 procent af de tilfælde, hvor børnene har modtaget lægehjælp. Herefter kommer skader på hænder og håndled.

I omkring 12 procent af tilfældene må børnene indlægges på hospitalet til behandling.

I 2008 udførte de svenske myndigheder en kontrol af kommunale legepladser. Her fandt man over 400 sikkerhedsbrister, da man undersøgte 29 legepladser i fem kommuner, skriver Dagens Nyheter.

- Der er ingen krav om inspektion.

- Nogle gange kommer jeg tilbage og finder de samme mangler år efter år. Jeg kan se, at boligejere ofte ikke gider rette de fejl, som jeg kan finde. Du skal blot køre uden sikkerhedssele og håbe, at der ikke vil ske nogen ulykker, siger besigtigelsesmand Sven Erik Henriksson til Dagens Nyheter.

Ansvaret for en legeplads ligger hos ejendommens ejer, som eksempelvis en kommune eller et ejendomsselskab. Ifølge Konsumentverket - der svarer til den danske Forbrugerstyrelsen - er "faste genstande" den mest almindelige årsag i forbindelse med en ulykke.

De legeredskaber, der udløser flest ulykker, er ifølge Dagens Nyheter således klatrestativer, gynger og rutsjebaner.

/ritzau/TT