45 minutters søvn midt på dagen kan forbedre hukommelsen markant

Korte lure i løbet af dagen forbedrer din hukommelse markant.

”Power naps” eller på dansk en god gammeldags ”morfar” er altså slet ikke så skidt endda, mener forskere ved Saarland Universitet. 

De har vist, at en lur på 45-60 minutter i løbet af dagen bevirker, at vi husker information, vi fik, lige inden vi faldt i søvn, langt bedre, end hvis vi ikke sover.

Læs også: 26 tanker, du har, når du kæmpet med at falde i søvn søndag aften

Deltagerne i undersøgelsen, som er offentliggjort i magasinet ’Neurobiology of Learning and Memory’, lærte 90 ord og derefter 120 tilfældige ord, der ikke havde nogen særlig forbindelse mellem sig fx ”mælk taxa”.

Herefter fik den heldige del af forsøgsgruppen lov til at sove, mens den anden halvdel så en DVD.

Dem, der sov, huskede fem gange mere, end dem, der så en film.

Læs også: Forsker: Tidlige mødetider i skolen kan skade helbredet

Resultaterne viser desuden, at søvnen som sådan ikke øger hver enkelt deltagers hukommelse fra udgangspunktet - man bliver altså ikke Einstein af at sove, hvis ikke man er en Einstein i forvejen.

Men søvnen medvirkede til, at hukommelsen forblev konstant hos de sovende, modsat dem der ikke fik sovet, siger en forskerne bag studiet.

Du kan med andre ord ikke sove dig til en øget hukommelse, men du kan sove for at sikre, at den hukommelse, du har, bliver udnyttet bedre.

- En kort lur på jobbet eller i skolen er nok til at øge indlæringsevnen markant. Uanset hvilken type læringsmiljø, folke befinder sig i, bør vi overveje de positive effekter af søvn seriøst, siger forskeren bag studiet Axel Mecklinger derfor til Dailymail.

Man kan vel ikke sige en klog mand imod.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip