49 tyrkiske gidsler er befriet fra Islamisk Stat

En stribe tyrkiske gidsler, der har været taget til fange af ekstremister fra Islamisk Stat (IS) siden juni, er blevet frigivet.

Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, oplyser, at 49 gidsler er blevet fragtet sikkert tilbage til Tyrkiet af landets efterretningstjeneste.

- I dag (lørdag, red.) klokken 05.00 bragte vi vores borgere, der har været tilbageholdt i Irak, til vores land. Jeg takker fra dybt i mit hjerte familierne, der fastholdt deres værdighed, skriver premierministeren på Twitter.

Gidslerne blev taget til fange af militante fra Islamisk Stat i byen Mosul, der ligger i det nordlige Irak.

Blandt gidslerne var både diplomater, soldater og børn. De blev kidnappet fra Tyrkiets konsulat i juni.

Netop i juni lancerede IS en storstilet militær offensiv i Irak, hvor gruppen på kort tid erobrede store områder og sendte tusinder på flugt.

Tyrkiet har været sat skakmat i forhold til at bekæmpe IS og har indtil videre ikke ønsket at bidrage til en militær indsats mod gruppen - blandt andet af frygt for, at det skulle få konsekvenser for de tilbageholdte gidsler.

Tyrkiet er ellers en af USA's nære allierede i Mellemøsten. Amerikanerne står bag en international koalition af lande, der forsøger at nedbryde IS, og USA har bombet den militante gruppe i Irak.

Også Danmark er en del af koalitionen.

USA arbejder på en plan for at bekæmpe gruppen i Syrien, hvor den ligesom i Irak har indtaget store områder. I denne uge har Kongressen vedtaget et forslag fra præsident Barack Obama, der gør det muligt at træne og bevæbne "moderate" syriske oprørsgrupper.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip