5 gode råd: Sådan holder du rotterne væk fra dit hjem

Skrevet af Sol Stoffregen

22/11/2014

Dagens topnyheder

Med nattefrosten søger uønskede gæster i form af rotter mod huse og bygninger, for at finde lune steder at bygge reder. Og det kan nemt blive noget, du mærker til i den kommende tid. Det skriver Skadedyrskontrollen Rentokil.

- Det vi ser lige nu er, at de lave temperaturer presser rotterne indenfor, fordi de har svært ved at klare sig i vinterkulden. Det er faktisk endnu mere udpræget netop nu, for antallet af rotter i Danmark har været i vækst i mange år, og der er intet, der tyder på, det er på vej til at ændre sig. Snarere tværtimod, fortæller Claus Schultz, der er teknisk chef i Rentokil Skadedyrskontrol og formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer.

Læs også: Familie i chok: Pludselig løb kæmperotte rundt på køkkengulvet

For at undgå at de sygedomsbefængte dyr, der fx kan smitte med den dødelige Weils syge, finder vej til dig og indtager dig hjem, er der fem gode råd, du kan følge:

1. Begræns mængden af fuglemad i haver og gårde for at mindske tiltrækningen af rotter.

2. Tilse bygninger for blandt andet revner, sprækker og huller. Rotter er stort set altædende og kan gnave sig igennem alle materialer blødere end marmor, klemme sig ind af et hul på størrelse med en tokrone og løfte en rist, som vejer 1,5 kg.

3. Montér rottespærre i toilettet for at forhindre adgang igennem faldstammen.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

4. Kontroller at rør og afløbsbrønde er tætte og i god stand – eventuelt med hjælp fra en kloakmester eller en skadedyrsbekæmper.

5. Hold din ejendom ren og ryddelig, så rotter ikke kan finde skjulesteder og fødeemner. Sørg altid for at opbevare skrald i beholdere med tætsluttende låg.

På grund af sin fantastiske evne til at overleve er rotterne rigtig svære at slippe af med, hvis de først kommer indenfor. Gnaverne med den tykke hale er svært mistroiske over for føde såsom gift, og de spiser kun små mængder af gangen for at afvente symptomer.