500.000 går i symbolladet aktion for et frit Catalonien

Dagens nationaldag i Catalonien, La Diada, bliver stærkt symbolladet, når omkring en halv million mennesker samles til en demonstration for at danne et gigantisk V - et symbol på viljen til selvstændighed gennem "Via Catalana" - den catalanske vej.

På Diada for to år siden var omkring 1,5 millioner samlet i en march, hvor de krævede at få ret til at danne deres egen stat - uafhængigt af Madrids styre.

Utilfredsheden med Madrid skyldes blandt andet de økonomiske byrder, som catalonierne mener, at de bliver pålagt af det øvrige Spanien i forbindelse med landets dybe økonomiske krise.

I dag vil omkring 500.000 gå gennem to af Barcelonas største gader, Vía og Diagonal. Deltagerne er blevet opfordret til at møde op i de catalanske farver, rødt og gult.

Den øgede tilslutning til skotsk selvstændighed har gjort indtryk i Catalonien. Men et stort flertal i det spanske parlament anser en planlagt catalonsk afstemning den 9. november som ulovlig og forfatningsstridig.

Mariano Rajoy, den spanske regeringschef, siger, at den nationale suverænitet ligger hos det spanske folk, og at det, der sker i Spanien, vil blive besluttet af alle.

Det er Artur Mas, den regionale præsident i Catalonien, der har selvstyre, som har opfordret til folkeafstemning om selvstændighed.

Catalonien er et forholdsvist velstående område. Der bor 7,5 millioner mennesker i regionen, som producerer 20 procent af Spaniens økonomi.

Det faktum har fået en større rolle i Catalonien på grund af de senere års økonomiske krise i Spanien, der har omkring 47 millioner indbyggere.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip